Home Geen categorie Ben ik asociaal?

Ben ik asociaal?

door Maaike Sloetjes

Ik hou niet van dagjes uit, winkelen enzovoorts. Het liefst ben ik thuis met een boek op schoot, en doe ik helemaal niks. Mijn omgeving geeft mij het gevoel dat ik asociaal ben. Ben ik dat ook?

Tja, dat is een vraag die ik moeilijk te beantwoorden vind. Ik ken je niet en weet alleen van je wat hier staat. Je leeftijd zou ik willen weten. Je hebt misschien een leven achter de rug van hard werken, veel doen, ook voor anderen, en je denkt: ‘Dat is genoeg geweest. Ik kom nu toe aan wat ik leuk vind.’ Dat is te begrijpen.

Of je bent iemand die zelf altijd met de ‘zweep’ liep, waarmee je jezelf alsmaar eropuit stuurde om van alles te doen, omdat je geen lui mens wilde zijn. Of je hebt van jongs af aan misschien altijd gedaan wat anderen voorstelden en je denkt: ‘Nou stop ik daarmee.’ Dat kan ik ook begrijpen.

Gekletst wordt er toch
Zou dat asociaal zijn? Ik geloof er niks van. Dat woord moeten we niet te snel in de mond nemen. Ooit hoorde ik iemand zeggen (die ook zo werd be- en veroordeeld): ‘Doe wat je wilt, gekletst wordt er toch.’ Neem dat mee. En blijf alsjeblieft dicht bij jezelf. Informeer bij anderen hoe hun dag was. Wees blij met het plezier dat ze eraan beleefden.

En… doe ze een keer het plezier om te zeggen dat je de volgende keer eens meegaat. En trakteer dan. Niet om te bewijzen dat je niet asociaal bent – asociale mensen zouden dat beslist niet doen – maar gewoon uit hartelijkheid.

Veel plezier, of je nu thuisblijft of meegaat.

Tekst: © Elisabeth (ds. Zegert de Graaf)
Beeld: Unsplash (Julia Peretiatko)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!