Home Interview ‘Ik had het gevoel dat mijn leven voorbij was’

‘Ik had het gevoel dat mijn leven voorbij was’

door Maaike Sloetjes

Pastor Zwanine Siedenburg werkt bij het Het Drugspastoraat Amsterdam. Als ze relatieproblemen heeft met haar man, huurt ze een huisje op de Amsterdamse Wallen. Haar relatie komt goed en ze besluit om haar nieuwe woning, op deze bijzondere plek, te houden.

„Een paar jaar geleden woonde ik in Abcoude. Samen met mijn man, die zeventien jaar ouder is. Ik reisde heen en weer naar mijn werk in Amsterdam. Ik genoot van de stad, maar vond het destijds prima om ergens anders te wonen. Tot er verschillende dingen in mijn leven afspeelde. Dingen die veranderde en die ik niet kon tegenhouden. Mijn vader overleed, de kinderen gingen het huis uit en mijn man, die zeventien jaar ouder was, ging al met pensioen. Ik was daar nog lang niet aan toe en had het gevoel dat mijn leven voorbij was. Ik zag aftakeling, afscheid en de dood. Er kwam voor mijn gevoel niets voor in de plaats. Mijn angst om dingen los te laten in het leven, werd realiteit.

Gescheiden
Ik nam de moeilijke beslissing om bij mijn man weg te gaan en te vertrekken naar Amsterdam. Op de Amsterdamse Wallen kon ik een woning huren. Vlakbij het station. Dé plek waar het gebeurt. Hier is volop leven. Ik vond het heerlijk.

Lang zijn we niet van elkaar gescheiden geweest. Al binnen een paar maanden realiseerde ik me, dat ik niet gelukkig kon zijn als ik mijn man diep ongelukkig maakte. Ook kwam ik tot de conclusie dat ik mijn man nodig had om mijn drukke leven vol te houden. Hij houdt mij in balans. Bovendien trok ik een gezin uit elkaar. Je bent aan elkaar verbonden en je houdt van elkaar. Ook als de levensfases uiteenlopen.

Maar mijn huis op de Amsterdamse Wallen heb ik gehouden en is nu ons huis. Hier leeft het en dat helpt mij bij mijn angst om het leven los te laten. Hier voel ik me gelukkig.”

Op de foto zie je hoe Zwanine in deze tijden haar werk kan blijven doen. Lees in Elisabeth nr. 2 het hele interview met Zwanine waarin ze meer vertelt over het bijzondere werk dat ze doet. 

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij-Tromp)
Beeld: eigen foto

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!