fbpx
Home Thema'sGezondheid Aryenne en Heske vielen meer dan honderd kilo af én schreven een boek

Aryenne en Heske vielen meer dan honderd kilo af én schreven een boek

door Maaike Sloetjes

Je avondeten op een ontbijtbordje, lekker bewegen en intens kunnen genieten van één bonbon. Aryenne de Jong en Heske van Diermen vielen met hun Lijnclub meer dan honderd kilo af én schreven er een boek over. ,,Wij maken elke dag de balans op, het gaat om kiezen en compenseren.”

Op tafel staat een kan met water én een kan met een heerlijke zelfgemaakte groentesmoothie. Lekker voor de dorst en als tussendoortje. Terwijl Heske nog wat glazen op tafel zet, drinkt Aryenne in een verbluffend tempo een flink glas water leeg. Zomaar wat voorbeelden van gewoontes die deze Spakenburgse dames zich inmiddels eigen hebben gemaakt.

Aan tafel zitten Heske van Diermen en Aryenne de Jong, twee door de wol geverfde vrouwen als het gaat om afvallen. Ze zijn niet alleen deskundig omdat ze zo’n beetje elk dieet hebben uitgeprobeerd – met wisselend, maar nooit blijvend succes – ze zijn vooral deskundig omdat ze samen meer dan honderd kilo zijn afgevallen, door hun levensstijl stap voor stap te veranderen. Tijdens dit proces begon bij Aryenne het idee voor een boek te borrelen. Dat er ook gekomen is en met succes, want binnen drie maanden lag de tweede druk van Slank(er) met de Lijnclub in de boekhandel.

Samen sterk
Het gezamenlijke verhaal van Aryenne en Heske begint in 2015. Aryenne werkt dan nog bij een grote verzekeraar en Heske is net bevallen van haar tweede. ,,Ik lag loeizwaar in m’n kraambed, toen ik een appje van Aryenne kreeg”, vertelt Heske. ,,Ze was een lijnclubje begonnen en ik moest meedoen. Ik heb zat pogingen gedaan, maar ik dacht: ik zal eens laten zien dat het me gaat lukken!” Aryenne: ,,Toen ik het appje verstuurde, was ik zelf al veertig kilo afgevallen. Maar ik moest nog zeker twintig kilo kwijt en het stond me tegen om het alleen te doen. In de kerk zaten een paar vrouwen die ook wel konden meedoen, vond ik. Dus stuurde ik dat appje en zo zijn we begonnen.”

De kracht van de club zit volgens Aryenne en Heske in eerlijkheid, het samen doen en niet te snel willen gaan. ,,Mensen willen vaak in tien weken twintig kilo kwijt, maar wij waren echt een jaar bezig om zo’n vijftig kilo kwijt te raken.” Het eerste jaar komen de groepsleden wekelijks bij elkaar voor een weegmoment en sturen ze elkaar dagelijks appjes met bemoedigende woorden en foto’s van de eetmomenten. ,,Die appjes gingen door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, en niet alleen over eten, maar over alles wat ons bezighield. Ook waren we eerlijk naar elkaar”, legt Heske uit. ,,Stuurde iemand een foto met een zak toffees? Dan kon diegene meteen een appje verwachten met de hoeveelheid calorieën. Zo hielden we elkaar scherp.”

Weloverwogen keuzes
Overigens gaat de Lijnclub niet alleen over afvallen. Het is juist een opdracht uit de Bijbel geweest die de boel aanzwengelde. En die boodschap willen Aryenne en Heske ook aan anderen meegeven. ,,Voor mij kwam de ommezwaai tijdens een gesprek bij een psycholoog”, begint Aryenne. ,,Hij wees me erop dat ik goed voor iedereen zorgde, behalve voor mezelf. En ineens landde het. God heeft ons een opdracht gegeven: heb jezelf lief. Ik was het waard om aan mezelf te werken.

Deze bewustwording zette iets in gang. Ik wilde goed gaan zorgen voor het lichaam dat ik van mijn Schepper had gekregen.” In de strijd tegen de kilo’s die hierop volgde, is haar geloof in God vaak haar houvast geweest. ,,Als je merkt dat eten problematisch voor je is, dan is dat sterker dan jij. Je hebt iemand nodig die wél tegen elk probleem op kan: God, jouw helper.” Vastberaden gaat Aryenne met zichzelf aan de slag en maakt ze zich een nieuwe levensstijl eigen. ,,Ik ging gezonder eten, en bovenal: ik werd wat milder voor mezelf. Op deze manier – door weloverwogen keuzes te maken – viel ik gaandeweg veertig kilo af.”

Lief zijn voor jezelf
Aryenne: ,,Ik denk dat onze app-groep veel van Christus laat zien, dat je elkaar als zussen mag helpen. Dat geldt overigens niet alleen voor lijnen, maar voor alles waar je tegen aanloopt: rouw, verslaving, noem maar op. Ik heb nog nooit een dominee horen bidden voor een gezondere leefstijl. Maar ik zie overgewicht als het gevolg van een verslaving. Het hoeft niet altijd je eigen schuld te zijn.

Heske (links)  en Aryenne zijn allebei getrouwd en hebben beiden twee kinderen (Heske verwacht in juni de derde). Heske is in het dagelijks leven kleuterjuf en Aryenne heeft sinds twee jaar haar eigen praktijk: Minder & De Jong. In hun boek Slank(er) met de Lijnclub vertellen ze over hun proces, welke rol het geloof speelt en geven ze tips en weekmenu’s. Het hele interview met hen is te lezen in Elisabeth 10/11.

Tekst: © Elisabeth (Eline broekhuizen)
Beeld: Anniek Hoolwerf-Heek

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved