Home Interview Kinderboekenschrijver Bram Kasse: ‘Mijn hoofd is als een pan popcorn’

Kinderboekenschrijver Bram Kasse: ‘Mijn hoofd is als een pan popcorn’

door htromp

In het vrolijke hoofd van kinderboekenschrijver Bram Kasse borrelen voortdurend maffe ideetjes en wilde verhalen op. 4 vragen aan Bram.

 1. Je stapel boeken is enorm. Hoe pak je telkens weer de aandacht van kinderen?
  ,,Mijn hoofd is als een pan popcorn: de ideeën poppen vanzelf op als ik ze de ruimte geef. Een beetje als een kind blijven denken – iets wat mensen die mij kennen wel herkennen trouwens. Zo leuk: je kunt mij gewoon met een kladblok of een laptop op een bankje zetten of op een onbewoond eiland en dan komen de maffe ideeën vanzelf. Dat speelse jochie ben ik altijd al geweest eigenlijk. Fantastisch leuk, echt een cadeau van God.”
 2. Je schrijft niet over brave kinderen?
  ,,Ik vind het heerlijk om personages te laten schuren of onhandige dingen te laten doen. Superjoris bijvoorbeeld: die ziet de postbode aan voor een inbreker en legt boobytraps in de voortuin, waar dan vervolgens zijn vader – met een enórme stapel boodschappen – in stapt. Dan zit ik te grinniken achter m’n laptop. Het ziet er niet uit, vinden ze thuis, haha. Een moeder stuurde mij ooit een filmpje van een meisje dat zichzelf voorlas uit een boek van mij en dat telkens zo hard moest schateren dat ze niet meer verder kon lezen. Geweldig.”
 3. Voorleespappa of verhaaltjesverzinner?
  ,,Deborah vertelde net nog dat ze vroeger met sinterklaas haar schoen zette met een vraag om een verhaaltje erin. Dus ik ’s avonds laat nog aan het schrijven voor de volgende morgen – en ze vond het geweldig. Maar voorlezen is ook heerlijk en ik doe het vaak: spelen met de aandacht, door intonatie en dynamiek in je stem zo’n groep te pakken krijgen. Daar geniet ik toch van, joh!”
 4. Wat stak je van je ouders op?
  ,,Van mijn ouders leerde ik onvoorwaardelijke liefde en tijd doorbrengen met je kinderen. Toen ik bijna achttien was, legde mijn vader me uit hoe autorijden werkt. Op een verlaten parkeerplaats stapte hij zomaar uit: ‘Je weet nu hoe het moet. Rij nu zelf maar een rondje.’ Dat vertrouwen zal ik nooit vergeten. Van mijn moeder heb ik het creatieve gekregen. Die kan echt genieten: sprankelen!” Lacht: ,,De liefde voor voetbal deel ik dan weer niet met hen, maar des te meer met Jordy. Voor mijn vijftigste verjaardag nam hij me afgelopen zomer mee op reis naar een thuiswedstrijd van FC Liverpool, waar we samen fan van zijn. Ik heb gezongen daar! In de slotminuten won Liverpool van Leicester – de goal viel vlak voor onze neus – en ik heb met Jordy en een wildvreemde oude Brit staan knuffelen. Dat met elkaar beleven was zo gaaf.”

Bram Kasse (50) is kinderboekenschrijver en docent pedagogiek op de Christelijke Hogeschool Ede. Hij en zijn vrouw Yvonne kregen vier kinderen, onder wie hun zoontje Roan, dat in 2001 na elf dagen overleed. Ze schreven daarover het boek Foto van een droom. Het hele interview met Bram is te lezen in Elisabeth 10/11

Tekst: © Elisabeth (Niek Stam)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!