fbpx
Home Thema'sGeloven Adonai, mijn Koning

Adonai, mijn Koning

door Maaike Sloetjes

‘Mijn Here en mijn God,’ zei Thomas.
Johannes 20:28

Ik vind ‘Adonai’ de mooiste naam voor God. Ik gebruik deze naam vaak als ik bid. Het is een veel persoonlijkere en intiemere naam dan sommige andere, maar tegelijkertijd zit er iets in van het eerbiedige ontzag dat je zou voelen als je zou buigen voor de troon van de grootste en machtigste Koning ter wereld. Dat is ook eigenlijk precies wat je doet als je deze naam gebruikt. Maar ‘grote Heer’ wordt voorafgegaan door het woordje ‘mijn.’ Wat prachtig! Het helpt me om God niet alleen te zien als de grote architect van het universum, maar ook als mijn éigen, persoonlijke Heer en Meester; mijn Eigenaar, Baas, Pastor, Heerser,  Koning – eigenlijk alles wat ik nodig heb.

Adonai
In de tijd dat een vrouw het eigendom was van haar man, zou ze hem ‘adonai’ genoemd hebben, omdat hij in haar materiële behoeften voorzag, haar beschermde, en de bron was van haar emotionele geluk. Haar sociale status was afhankelijk van de zijne – als haar man arm was of zijn geld verkwistte, belandde ze samen met hem in de goot, maar als hij rijk en gerespecteerd was, koesterde ze zich in de eer die op haar afstraalde.

God noemt zichzelf onze ‘echtgenoot.’ (Jesaja 54:5) Ik vermoed dat Thomas zoiets als ‘Adonai’ mompelde toen hij in de bovenzaal voor Jezus neerknielde. (Johannes 20:26-28) Eerder was Jezus ‘Rabboeni’ genoemd, wat ‘meester’ betekent, maar Thomas zegt nu nog veel meer. Plotseling besefte deze twijfelaar dat de timmerman uit het afgelegen Galilea God zelf was, en dat Hij zijn levenslange loyaliteit verdiende.

Ik buig mezelf vandaag met lichaam en ziel voor U neer, mijn grote God.

Tekst: © Een jaar onderweg met God (Jennifer Rees Larcombe)

Jennifer Rees Larcombe brengt hoop en bemoediging in de moeilijkste situaties. In het dagboek ‘Een jaar onderweg met God’ neemt de auteur je mee op een reis waarin je Gods zorg, liefde en genade zult ontdekken. Ze put hierbij uit inzichten uit haar eigen leven.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved