fbpx
Home Interview ‘We komen in huizen waar al weken iemand dood ligt’

‘We komen in huizen waar al weken iemand dood ligt’

door Daniëlle Heerens

Ze waren een luxeleven gewend, maar Jeroen Steijlen (52) en Dorothy Derks (53) wilden iets betekenen voor anderen. In 2014 startten ze in Limburg woon-werkgemeenschap Emmaus Perspectief, voor mensen die tijdelijk steuntje in de rug nodig hebben. Missen ze hun oude leven? ‘We voelen ons rijker dan toen.’

Ze zitten samen een sigaret te roken op de binnenplaats van De Genoenhof – de gerestaureerde boerenhoeve in Swalmen, waar Emmaus Perspectief is gevestigd. Af en toe loopt er een bewoner langs, of een van de vijftig vrijwilligers. Naast woonruimten, een grand café met verwarmd terras en een snackbar, zijn er diverse kringloopwinkels op het terrein. Er komen dagelijks bezoekers.

Hoe was jullie jeugd?
‘Na mijn vijftiende was ik alleen op de wereld’, zegt Jeroen. ‘Mijn ouders scheidden en vertrokken allebei. Ik werd gedwongen om snel zelfstandig te worden.’ Ook Dorothy was eenzaam: ‘Mijn ouders werkten altijd en waren streng. Als je iets fout deed, kreeg je straf, maar aandacht en liefde kregen we niet. Geld was er genoeg, ik kocht vrienden. Ik was lang depressief, dat zit in de familie, maar ik kan er nu mee omgaan. Jeroen is mijn antidepressivum, hij helpt me om positief te zijn, door te zetten.’

Wat was een kruispunt voor jullie?
Jeroen: ‘Ik had een bedrijf met veel medewerkers. Dat leverde geld op en leuke reisjes naar Dubai en zo, maar ook veel stress. Ik wilde dat niet meer en verkocht de zaak.’ Dorothy werkte op dat moment in een opvangcentrum voor dak- en thuislozen: ‘Via via kwam ik in contact met stichting Emmaus. Dat maakte zo veel indruk dat ik tegen Jeroen zei: “Als je van me houdt, ga je mee om daar te praten, want ik weet nu wat ik met m’n leven wil.”’

Waarvan leven jullie?
‘Ik heb nul zakelijk inzicht’, zegt Dorothy. ‘Toen we dit pand bezichtigden, een ruïne eigenlijk, liep ik gillend weg. Zeker toen bleek dat restauratie meer dan een miljoen kostte. Maar gelukkig vullen we elkaar aan, want Jeroen komt dan pas goed op gang. Hij kreeg de financiering rond met een eenmalige monumentensubsidie, en de afspraak om de boel daarna zelf draaiende te houden. Dat doen we nu door de kringloopverkoop en horeca. Het is keihard werken, maar alle bewoners werken naar vermogen mee. Ze vragen ons hulp, maar leren hier al snel verantwoordelijkheid te nemen. Zo groeien ze naar zelfstandigheid. Of we onze privacy missen? Nee, we hadden een groot huis, maar ik ben nu honderd procent gelukkiger. We voelen ons rijker dan toen, kunnen echt iets betekenen.’

Wat is belangrijk voor jullie?
Jeroen: ‘Vooral samen zijn met bewoners die geen contacten hebben.’ Dorothy: ‘Ik geloof wel, maar niet in een specifieke stroming. Wel weet ik dat dingen niet zomaar op ons pad komen. Ik praat veel over het geloof met een vrijwilligster die christen is. Zij heeft daar houvast aan en we hebben mooie, eerlijke gesprekken, ook samen met bewoners.’ Jeroen vindt het belangrijk dat mensen hun talenten benutten: ‘Ik prijs me gelukkig dat ik wat talenten gekregen heb, en wil ze vooral gebruiken om samen de wereld een beetje beter te maken. Wij doen ontruimingen voor de kringloop. Daarbij komen we regelmatig in huizen waar al wekenlang iemand dood ligt. Daar schrik ik van. Dan denk ik: kijk alsjeblieft om je heen en zórg voor elkaar.’

Lees het hele interview in de laatste Elisabethbode.

Tekst: © Elisabethbode (Petra Butler)

De Elisabethbode is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved