fbpx
Home Column Stel dat de toren omvalt…

Stel dat de toren omvalt…

Dit gevoel bekruipt me steeds vaker

door Caroline de Vente
Toren van Pisa

Altijd gedacht dat ik geen last van hoogtevrees had. In een vliegtuig hoog boven de wolken, geen enkel probleem. Daarboven zie je pas hoe wonderlijk mooi God deze schepping heeft gemaakt. Op een hoge berg het diepe dal in kijken, prachtig! Nergens last van…

Totdat ik op de hoge kerktoren van de dorpskerk in Heerde stond. Toen bekroop me voor het eerst het gevoel: ‘Zul je net zien dat dat ding omvalt, terwijl ik hier sta.’ Sindsdien bekruipt dat gevoel me steeds vaker wanneer ik boven op hoge objecten sta. Op de bovenste etage van een wolkenkrabber of boven op een houten brandtoren, altijd dat onveilige gevoel van: als die nu maar niet omvalt. Zelfs het hardop zingen van het lied Veilig in Jezus armen verlost me op zo’n moment niet van m’n unheimische gevoel.

Van deze vrouw kan ik nog wel wat leren

Veilig in Jezus’ armen, prachtig lied overigens. Het is geschreven door Fanny Jane Crosby. Door een verkeerde medischebehandeling was ze als baby blind geworden en blind bleef ze haar leven lang. Het verhaal gaat dat ze eens bezoek kreeg van een bevriende componist. Hij speelde haar een melodie voor en vroeg haar er een tekst bij te schrijven. Maar over veertig minuten zou zijn trein vertrekken. Binnen twintig minuten schreef Fanny Crosby de tekst van het lied Veilig in Jezus armen. Met name de regels ‘… en ’t oog aan gindse kusten, U in uw glorie ziet’, krijgen een bijzondere betekenis, als je beseft dat deze vrouw een leven lang blind is geweest. Wat een geloofsvertrouwen!

Van deze vrouw kan ik nog wel wat leren. Ik blijf haar lied maar moedig zingen, als ik weer eens met knikkende knieën hoog boven op een toren sta! Veilig in Jezus’ armen! Maar wél met extra aandacht voor de versregel uit datzelfde lied: ‘Dat op die Rots der eeuwen eeuwig  mijn hope zij!’ Zo hoef ik me immers geen zorgen te maken dat zo’n toren omvalt.

Hans van Ark is PKN-predikant te Vorchten. Deze column is eerder verschenen in Elisabeth Magazine (2021, editie 6) over veiligheid, dat je nu gratis kunt downloaden als inkijkexemplaar

Tekst: Hans van Ark (Elisabeth Magazine)
Beeld: Palo Cech (via Pexels)

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved