fbpx
Home Vragenrubriek ‘Ik heb haatgevoelens’

‘Ik heb haatgevoelens’

door Maaike Sloetjes

Al voor de tweede keer is er bij mij ingebroken. Ik heb nu haatgevoelens…

“Een inbraak is méér dan het verlies van goederen, al is het gemis van dierbare voorwerpen met een herinnering uitermate pijnlijk. Een inbraak heeft niet alleen materiële, maar misschien vooral emotionele gevolgen. Twee keer is er inbreuk gepleegd op je gevoel van veiligheid. Ik kan me goed voorstellen dat je negatieve gevoelens hebt die je onrustig maken. Wordt je nog ergens rust gegund?

Begrijpelijk dat je een grondige hekel hebt aan de dader die jou dit aangedaan heeft. Hij móést eens weten wat dit met je doet! Gevoelens van haat liggen dan op de loer. Die ander heeft daar totaal geen last van; die is deze inbraak allang weer vergeten. Bezig met een volgende klus… De haat is vooral een last voor jezélf. Die houdt je nog steeds gevangen in die akelige gebeurtenissen waar je niet los van komt.”

Haat blokkeert
“Vergeving is misschien een stap te ver, dat is vaak een moeizaam en geestelijk intensief proces. Je moet het ook maar kúnnen; niet iedereen is tot vergeven in staat. Haat heeft in je gedachten ingebroken en bepaalt nu je verdere leven. Haat ziet alleen maar om naar wat er is geweest. Haat blokkeert je toekomst en kan mooie, nieuwe gebeurtenissen tegenhouden of in elk geval negatief filteren: je ziet alles in het licht van wat jou is overkomen. Voel jij je daarin gevangen?

Ik gun je van harte dat je uit je negatieve gevoelens uitbreekt en een nieuw gevoel van vrijheid ervaart. Het is natuurlijk niet fijn wat er is gebeurd, maar wil je je verdere leven daardoor laten bepalen? Paulus wijst een andere weg: ‘Overwin het kwade door het goede’ (Romeinen 12:21). Het werkwoord overwinnen is veelzeggend: dit gaat niet vanzelf, het vraagt geestelijke inspanning en is een stil innerlijk gevecht. Het goede is – in jouw situatie – dat je probeert deze inbraken niet al te persoonlijk op te vatten. Het was niet tegen jou gericht, maar het was de inbrekers om je spullen te doen. Hopelijk ga je deze strijd aan en komt het goede van bevrijdende inzichten bij je naar boven!”

Tekst: © Elisabeth (ds. Evert Pieter van der Veen)
Beeld: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved