Home Thema'sPastoraat Hoe ga ik om met die opschepper?

Hoe ga ik om met die opschepper?

door skempenaar

Vraag

Een familielid van mij schept erg op over zichzelf en ik kan daar niet mee omgaan. Ik houd hem daarom op afstand, maar heb daar geen goed gevoel over. Wat moet ik doen?

Antwoord

Het is lastig: omgaan met mensen die zo over een ander heen walsen met hun succesverhalen. U hebt het misschien allang geprobeerd, maar om te beginnen is het goed hierover een gesprek aan te gaan. Doe dat in liefde, geduldig en duidelijk. ‘Joh, ik zit ergens mee en dat gaat over jou…’ En dan kort verwoorden hoe zijn gedrag op u overkomt. Vragen of hij dat begrijpt en het kan/wil veranderen. Of dat werkt? Soms wel, soms niet…

Zo niet, dan komt een moment dat je gewoon zegt: ‘Hoor eens hier, je begint nu weer… Ik heb geen zin om naar je te luisteren.’ En als dat niet werkt, zit er, denk ik, niets anders op dan af en toe gelaten het verhaal over u heen te laten gaan, en hem verder uit de weg te gaan. Ook al bent u familie en komen jullie elkaar wellicht nogal eens tegen. Misschien helpt een vraag als: ‘Heb je nog meer successen te melden?’ Of een andere keer, met een kwinkslag: ‘Je bent zo snel klaar, wat ging er mis?’ Maar mensen met een bord voor hun hoofd zijn daar vaak niet erg vatbaar voor.

Ja, ik begrijp het: u krijgt dan ‘geen goed gevoel’, terwijl de ander dat zou moeten krijgen. U gaat zich misschien wel schuldig voelen, en de ander heeft daar totaal geen last van. Probeer dat van u af te zetten. Sommige mensen maken het zelf onmogelijk dat anderen nog naar hen willen luisteren.

Laat het een troost zijn: u kunt bij hem vandaan lopen, hij niet bij zichzelf vandaan. Alleen… doe het niet altijd. Waarom? Om Christus’ wil, die vaak van ons zoveel moet aanhoren. Leen hem toch van tijd tot tijd uw oor. Daar wordt niemand minder van.

Veel wijsheid gewenst!

foto ds. Zegert de Graaf

Tekst: ds. Zegert de Graaf – Beeld: Elisabeth Ismail

Zegert de Graaf

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.