Home Geen categorie ‘Die glimlachende klant ben ik nu zelf’

‘Die glimlachende klant ben ik nu zelf’

door Daniëlle Heerens

Vroeger kwam ik geregeld de supermarkt uit met een protesterende peuter onder m’n oksel. De reden was altijd dezelfde: peuter wilde snoepjes die op kinderooghoogte lagen uitgestald – moeder sprak hierover een veto uit – peuter zette het op een brullen. Als ik daar zo liep te worstelen met m’n kind, zag ik oudere mensen glimlachen. ‘Geniet er maar van, ze zijn zo snel groot’, durfden ze dan ook nog te zeggen. Nou, dat groot worden kon me niet snel genoeg gaan!

Toch moet ik er nu – zo’n twintig jaar later – vaak aan denken. Want wat zíjn die twee jongens van ons inderdaad snel groot… Het ene moment liggen ze te kirren in de box, even later overhoor je ze de stelling van Pythagoras, en over een seconde zitten ze misschien wel op kamers.

Niet dat dat erg is. Het is heerlijk en zeker niet vanzelfsprekend dat het goed met ze gaat. Toch doet hun turbogroei me vaak denken aan wat nu opeens ‘vroeger’ heet. Hoe ze als baby’s op hun buikje door de woonkamer tijgerden en zo de houten vloer mooi glanzend hielden. Hoe ze tijdens het voorlezen in slaap vielen op schoot, waardoor de centrale verwarming steevast lager kon. Duurzaamheid avant la lettre!

Niet al hun acties waren in ons voordeel. Ze groeven kamerplanten uit. Gooiden met kerstballen. En altijd dat vechten. Het liefst met plastic zwaarden. In vakantiehuisjes waar toevallig geen zwaarden beschikbaar waren, vochten ze gewoon door met pollepels uit de keukenla. Allebei met een beslagkom op hun hoofd. We hebben foto’s om het te bewijzen.

Ja, ze waren bewerkelijk – maar hoe dierbaar zijn nu de herinneringen… Heb ik inmiddels wat begrip voor de oudere supermarktklanten, die destijds glimlachten om mijn opvoedkundige crisissituaties? Nee, het is erger: die glimlachende klant ben ik nu zelf.

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!