Home Column Column van Petra Butler: ‘Kunnen jullie niet met twee woorden praten?’

Column van Petra Butler: ‘Kunnen jullie niet met twee woorden praten?’

door Maaike Sloetjes

Sinds jaren leef ik samen met drie mannen. Dat klinkt ondeugender dan het is, want het zijn m’n echtgenoot en onze twee zonen. Zo’n huishouden met technisch aangelegde kerels heeft consequenties voor de gezinscommunicatie.

Waar vriendinnen met dochters vertellen over de lange emotionele verhalen waarmee hun meiden thuiskomen, weten onze jongens veel af te handelen in één lettergreep. ‘Hé, leuk dat jullie thuis zijn! Hoe was het vandaag?’ ‘Mwah.’ ‘Je had toch een toets? Hoe ging het daarmee?’ ‘Mèh.’ ‘Mag je het overdoen als het onvoldoende zou zijn?’ ‘Neu.’ ‘Tjonge zeg, stelletje botte barbaren’, mopper ik. ‘Kunnen jullie niet op z’n minst met twee woorden praten? Dat hebben we jullie toch van jongs af  aan geleerd?’ ‘Ja dûh!’ antwoordt de oudste, breed grijnzend. Het is dat ik weet dat ze zich goed gedragen als er visite is, anders zóú je ze toch…

Overigens kunnen ze het wel, hoor, een gesprek gaande houden. Met name over onderwerpen die hén interesseren, zoals games. En als talig aangelegde moeder heb ik een tolk nodig (nou ja, eigenlijk een compleet nieuw stel hersens en een technische studie) als er een discussie wordt gevoerd over informatica, elektronica of statistiek. Maar als ik daarna vraag hoe het bijvoorbeeld met hun vrienden gaat, vallen ze weer stil. Zucht. Hoe maak ik ze duidelijk dat het moeilijk is om als atechnisch, niet-gamend persoon een gesprek met hen te voeren?

Onlangs ging me een licht op: wat zij kunnen, kan ik ook! ‘Hé mam, ik ga morgen sporten.’ ‘Hm.’ ‘Heb je misschien m’n sportkleren gewassen?’ ‘Neu.’ ‘Eh, weet je al wanneer je dat gaat doen?’ ‘Mwah.’ ‘Vandaag misschien?’ (En nu een brede grijns…) ‘Ja dûh!’

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler-de Vries)
Beeld: Unsplash (Courtney Hedger)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!