Home Column Column Petra Butler: ‘Er mocht nog geen kusje worden uitgewisseld’

Column Petra Butler: ‘Er mocht nog geen kusje worden uitgewisseld’

door Maaike Sloetjes

‘Lekker luchtje heb je op!’ zegt schoonzus Sabine. ‘Dank je wel’, zeg ik. ‘Feestelijk hè? Het is glasreiniger,  met alcohol.’ We schieten in de lach.

We bivakkeren in het huis van m’n ouders. Mijn moeder (86) heeft voor de zomer een herseninfarct gehad. Ze was vanuit het ziekenhuis voor revalidatie opgenomen in een verpleeghuis. Mijn vader (91), die parkinsonachtige verschijnselen heeft, kon daar gelijktijdig terecht voor observatie, zij het op een andere afdeling.

Daten
Door de coronacrisis konden ze elkaar eerst niet bezoeken. Wel mochten ze uiteindelijk ’s avonds een kwartiertje praten op de gang, met een tafel tussen hen in. Als kinderen grapten we dat vader en moeder weer aan het daten waren. Net als zestig jaar geleden. Al liepen ze nu met een rollator en mocht er nog geen kusje worden uitgewisseld. Ook niet op hun 56e trouwdag.

Gelukkig verliep de revalidatie goed. Mijn moeder praat duidelijker en de uitvalsverschijnselen zijn minder. Morgen mogen ze samen naar huis. Daarom is Sabine als een tornado met stofzuiger en dweil door het pand gegaan, terwijl ik de koelkast volpropte en de tuin schoffelde. Met glasreiniger heb ik eventuele microben van de traplift gepoetst. Die is net geïnstalleerd. Mijn vader, die moeilijk loopt, kan straks veilig pendelen tussen de verdiepingen. Naar verwachting scheelt dat tientallen punten in mijn moeders bloeddruk.

’s Avonds zitten schoonzus en ik moe maar tevreden aan de thee. Morgen gaan we ze halen. Het verpleeghuis adviseert om beide ouders apart te vervoeren. We krijgen mondkapjes en handschoenen mee en moeten na afloop snel vertrekken. Ons hart bloedt. Ze zijn zo broos momenteel, we zouden zó graag met van alles willen helpen… We besluiten hun thuiskomst in elk geval – op veilige afstand – met hen te vieren. Zo feestelijk mogelijk. Met koffie, vlaai, mondkapjes en desinfecterende handgel.

En voor de zekerheid een vleugje glasreiniger achter de oren.

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)
Beeld: Unsplash (Nani Chavez)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!