fbpx
Home Geen categorie Boekbespreking: Zorgen van een mantelzorger

Boekbespreking: Zorgen van een mantelzorger

door Maaike Sloetjes

Ook voor een expert op het gebied van ouderenzorg is het heftig om mee te maken hoe moeilijk en zelfs frustrerend mantelzorg kan zijn. Dat ervoer Anne Margriet Pot: zij was al jaren psycholoog, hoogleraar, beleidsmaker en diplomaat op het gebied van langdurige ouderenzorg en dementie, toen haar eigen ouders hulpbehoevend werden.

In het dit jaar verschenen boek Zorgen van een mantelzorger beschrijft ze waar ze tegenaan liep toen haar vader een ernstig herseninfarct kreeg met blijvende gevolgen, terwijl de dementie van haar moeder verergerde. Emotioneel geladen dilemma’s als: kunnen mijn ouders bij elkaar blijven wonen of moeten ze voor de beste zorg naar aparte plekken? Hoe geef ik mantelzorg op afstand? (In haar geval deels vanuit Genève.) Hoe verdelen we als kinderen de zorg en hoe nemen we de best mogelijke beslissingen? (Zeker als je daarover van mening verschilt…) Hoe reageer je als je ouders dingen zeggen of doen die niet kloppen of niet kúnnen – praat je mee of geef je tegengas?

Eigen ervaringen
Wat doe je als de zorginstelling afspraken niet nakomt, als de zorgkwaliteit niet lijkt op wat vooraf is beloofd, als er waardevolle dingen verdwijnen uit de kasten van je ouders, of als zorgprofessionals niet samenwerken zodat je vaak hetzelfde moet uitleggen? Op deze vragen en nog veel meer gaat de auteur in, aan de hand van eigen ervaringen. ,,Deze dilemma’s hebben aan mij gevreten, zeeën van tijd gekost en mij ongelukkig gemaakt”, schrijft ze in haar voorwoord. ,,Simpele antwoorden of kant-en-klare oplossingen ontbraken.” Dat is troostrijk om te lezen voor mantelzorgers die soortgelijke dilemma’s tegenkomen en denken dat het aan hen ligt dat ze ermee worstelen.

Actueel
In het boek zet Anne Margriet Pot haar ervaringen naast haar professionele kijk op de situatie. Dat doet ze aan de hand van actuele thema’s in de ouderenzorg. Daardoor biedt het boekje niet alleen herkenning, maar ook bruikbare informatie voor de mantelzorgpraktijk. Bijvoorbeeld over het feit dat het goed is om mensen zo lang mogelijk in de eigen omgeving te laten wonen; over ‘healthy ageing’: ouderen op allerlei manieren helpen om ondanks hun beperkingen zo optimaal mogelijk te leven, in waardigheid en respect. En over de keuze van een passende woonvoorziening, als zelfstandig wonen niet meer lukt. De schrijfster benadrukt dat ze in haar boek geen mensen of organisaties aan de schandpaal wil nagelen, omdat de zorg in Nederland vergeleken met die in de rest van de wereld meestal goed is. Wel wil ze een steentje bijdragen om de zorg verder te verbeteren. Wat hielp haar en haar familie om het mantelzorgen voor haar in 2017 overleden ouders vol te houden? In een interview zegt ze: vooral de humor blijven inzien.

Zorgen van een mantelzorger. Een dozijn dagelijkse dilemma’s. Anne Margriet Pot. Kok Boekencentrum, Utrecht, 2020. ISBN9789043533423; € 14,99.

Prof. dr. Anne Margriet Pot is strategisch adviseur ouderenzorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en hoogleraar ouderenpsychologie aan de VU in Amsterdam. Voorheen werkte ze onder meer als diplomaat en gezondheidszorgadviseur bij de World Health Organization (WHO) in Genève, uitgezonden door het ministerie van VWS. Ze was hoofd van het programma Ouderen bij het Trimbos Instituut en werkte als klinisch psycholoog bij verschillende ouderenzorgorganisaties.

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved