Home Geen categorie Waar komt de term ‘mantelzorg’ vandaan?

Waar komt de term ‘mantelzorg’ vandaan?

door Maaike Sloetjes

Waar komt de term ‘mantelzorg’ vandaan? En wat als je geen mantelzorger kunt zijn, maar toch iets voor anderen wilt doen? Mooie info en tips die horen bij Elisabeth nr. 20. 

Sint Maarten
De term ‘mantelzorg’ is in 1972 bedacht door hoogleraar ziekenhuiswetenschappen Johannes Hattinga Verschure (1914-2006). Hij duidde hiermee de zorg aan die als vanzelfsprekend binnen een sociaal netwerk wordt geboden, zoals de zorg voor een zieke door familieleden en vrienden. Het begrip wordt daarnaast vaak gelinkt aan het verhaal van Sint Maarten, die zijn mantel in tweeën sneed en deelde met een bedelaar. Ook in de Bijbel kom je een vorm van letterlijke ‘mantelzorg’ tegen: in het verhaal van Hanna, moeder van de profeet Samuel. Hanna was onvruchtbaar en bad om een zoon. Ze beloofde God dat ze hem haar zoon terug zou geven, als Hij haar gebed verhoorde. Hanna werd zwanger van Samuël en bracht hem al jong naar de tempel, waar hij dienst deed bij hogepriester Eli. Hanna maakte jaarlijks een nieuw manteltje voor Samuel en bracht hem dat wanneer ze met zijn vader het jaarlijkse offer kwam brengen (1 Samuel 2:19). Letterlijke mantelzorg op afstand.

Zieke of eenzame ouderen

Kun je geen mantelzorger zijn, maar wil je toch iets voor zieke of eenzame ouderen doen? Drie tips!

  1. Wordt schrijfmaatje! Veel eenzame Nederlandse ouderen zouden het fijn vinden om post te ontvangen. Het Nationaal Ouderenfonds brengt eenzame ouderen en vrijwilligers met elkaar in contact. Kijk op: ouderenfonds.nl/schrijfmaatje. Ook op adopteer.omapost.nl worden ouderen en vrijwilligers aan elkaar gekoppeld. Hierbij is het mogelijk een kaart naar een eenzame oudere te sturen via een app.
  2. Adopteer een bonusopa en/of –oma als de echte grootouders van je kinderen overleden of niet in beeld zijn. Kijk op www.opanoma.nl/bonusoma/. Er zijn ook plaatselijke en regionale initiatieven.
  3. Sponsor een ‘granny’ in Oost-Europa of Afrika. Veel ouderen hebben het daar zwaar en leven in armoede. Voor een vast maandelijks bedrag krijgen ze steun in de vorm van levensmiddelen, dekens, kleding, medische zorg en periodiek bezoek. Ook kaarten schrijven wordt gewaardeerd. Kijk op dorcas.nl/sponsoring/adopt-a-granny.  

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)
Beeld: Unsplash (Tim Mossholder)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!