Home Thema'sPastoraat Als je moeder de baas blijft spelen

Als je moeder de baas blijft spelen

door Daniëlle Heerens

Onze moeder beschouwt ons, drie dochters, nog als kinderen. We moeten alles doen zoals zij wil, anders straft ze ons door contact te mijden. Ze zegt dat kinderen hun ouders moeten eren. Vader overleed vier jaar geleden. Hij was zachtaardig en deed wat moeder wilde. Hoe leren we haar ons als volwassenen te behandelen?

Je blijft altijd kind van je ouders, maar de vraag is hoe die relatie eruitziet. Ben je samen in de loop der jaren gegroeid naar volwassen verhoudingen, of ben je echt het kind gebleven? Jullie moeder nam in haar leven altijd een leidende positie in. Ik krijg uit jullie brief de indruk dat zij als persoon wat dominerend is. Het heeft haar aan corrigerend tegenspel ontbroken, omdat jullie vader daartoe niet in staat was.

Hij gaf haar alle ruimte en kon vanuit zijn persoonlijkheid misschien ook niet anders. Deze relatie heeft wellicht haar karaktertrekken alleen maar versterkt. Jullie missen sinds enkele jaren jullie vader in zijn zachtmoedige aanwezigheid, waardoor het karakter van moeder des te meer opvalt.

Ik vrees dat jullie haar niet – meer – kunnen leren echt anders met jullie om te gaan. Wel kunnen jullie voorzichtig, maar duidelijk het gesprek aangaan. Maak geen verwijten, kom niet met een regen aan beschuldigingen, haal geen oude gebeurtenissen op en onderken tijdig eventueel opgekropte gevoelens. Probeer als dochters jullie moeder duidelijk te maken: ‘Ma, dít doet je optreden met ons als mens/kind.’ Blijf dus dicht bij jezelf – en dan is het mooi wanneer moeder daar enig begrip voor zou krijgen. Mogelijk is jullie moeder zich niet eens bewust van wat haar aanwezigheid voor anderen betekent.

Haar beroep op de Bijbel om ouders te eren is bedenkelijk: het lijkt erop dat zij langs deze weg haar gelijk wil halen. Eren betekent dat de ouder die eer ook toekomt. Eer kan niet worden afgedwongen en als blindelings gebod worden opgelegd. Eer is een houding waarmee je van binnenuit op de ander reageert; eer ontvang je als een geschenk van de ander. Het maakt dus deel uit van een goede relatie tussen mensen.

Tekst: © Elisabeth (Ds. Evert Pieter van der Veen)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!