fbpx
Home Thema'sGeloven Ondernemer Wim Annen koopt kerkgebouwen

Ondernemer Wim Annen koopt kerkgebouwen

‘Ik ben ervan overtuigd dat het geloof weer zal opbloeien’

door Danielle Feddes
Een man met een baard in een blauw kostuum staat voor een kerkgebouw met halfhoge glas in lood ramen

Ondernemer Wim Annen (76) uit Hoogeveen koopt kerkgebouwen. ,,Als ik vanuit bijbels perspectief naar de kerk kijk, geloof ik dat er weer een opleving in het christelijk geloof zal komen. En dan zijn kerkgebouwen hard nodig. Dus ik koop ze.”

Dat gemeenten in Nederland te kampen hebben met leegloop of dat kerkgebouwen verdwijnen, is voor Wim Annen een grote zorg. Maar hij heeft het vertrouwen dat er weer een opleving van het christelijk geloof zal komen. In de Bijbel wordt de gemeente vergeleken met het lichaam waarvan Christus het hoofd is. De kerk is ‘de bruid van Christus’, die Hij liefheeft. Daarom zal er altijd perspectief zijn voor de kerk, meent Wim, en hij wil dan ook dat er kerkgebouwen beschikbaar blijven.

Alles herhaalt zich

Hij baseert zijn overtuiging ook op het bijbelboek Prediker: ‘Alles wat er gebeurd is, zal steeds weer gebeuren.’ ,,Alles herhaalt zich. Er zijn altijd golfbewegingen, met pieken en dalen. Als de kerkgebouwen straks hard nodig zijn, moet ik er niet aan denken dat ze veranderd zijn in een restaurant of woonlocatie. Ik vind dat leegstaande kerken hun religieuze karakter moeten behouden of een sociaalmaatschappelijke  functie moeten krijgen.”

Ik denk dat de kerkgebouwen straks hard nodig zijn

Hij denkt daarbij aan ruimte voor zorginstellingen, tentoonstellingen of, zoals het kerkgebouw in het Drentse Pesse, een kringloopwinkel. Een paar jaar geleden heeft Wim de stichting Pax Intrantibus in het leven geroepen. ,,Dat betekent: ‘Vrede voor hen die hier binnenkomen’. Met deze stichting kijken we hoe we kerken die problemen hebben, kunnen ondersteunen.”

Terugloop gemeenteleden

Veel kerkenraden hebben te maken met de terugloop van het aantal gemeenteleden en hebben financiële zorgen. ,,We kijken samen naar de oorzaken, maar dat gaat niet altijd zonder strijd”, vervolgt Wim. ,,Vaak neemt een groep mensen die er al jaren kerkt, de beslissingen. En wanneer een nieuwkomer of iemand die jonger is, met andere ideeën komt, wordt deze ontmoedigd.

Nieuwkomers met andere ideeën worden vaak ontmoedigd

Ik zeg tijdens zo’n adviesgesprek weleens: ‘De mensen die hier het langst komen, winnen altijd. Geef dat kleine groepje nu eens de ruimte.’ Dan is er vaak eerst wat gemopper, maar het gebeurt regelmatig dat ik later een telefoontje krijg: ‘Wim, wat jij toen zei, dat klopte toch wel.’”

Regels en wijzen naar elkaar

Wim Annen is jarenlang voorzitter van de kerkenraad geweest. ,,Als ik terugkijk, denk ik dat wij met elkaar – de protestanten en katholieken – in het verleden veel hebben kapotgemaakt. Het ging vaak om regels en we wezen te gemakkelijk met de vinger naar de ander. Vroeger ging ik zelf ook weleens naar iemand toe om te zeggen dat hij iets niet goed deed, maar dat doe ik niet meer; ik sta er nu anders in.”

Ik ben maar een simpele gelovige

Na een korte stilte: ,,Laatst vertelde een vrouw mij dat ze was vreemdgegaan en ze zei: ‘Dat is toch niet goed?’ Ik antwoordde: ‘Ik zeg zoiets niet meer, want ik ben niet degene die daarover gaat.’ Zo zie ik dat nu. Ik ben maar een simpele gelovige, maar ik ben ervan overtuigd dat God altijd bij je is en dat Hij met jou zijn weg gaat. En als je tot inkeer komt, mag je de volgende dag weer opnieuw beginnen.”

 

Een man zit aan een houten tafel met een houten kruis in zijn hand. Naast hem staat een witte kop en schotel. Achter hem een betegelde muur.

De dwarsbalk van het kruis

In Wims auto ligt steevast een houten kruis. ,,Als ik een gemeente bezoek of lezingen geef, pak ik dit kruis er altijd bij. Ik leg uit dat de verticale balk staat voor de verbinding tussen God en de mens. En de dwarsbalk voor ‘wij met elkaar’: de kerk, familie en vrienden. Als die dwarsbalk goed is, brengt het versteviging aan in het kruis. Vervolgens haal ik het kruis uit elkaar en zeg ik: nu heb je twee balken. Het is geen kruis meer.

Als je niet naar elkaar luistert en er geen ruimte is, is er geen verbinding met God en met elkaar

Dit gebeurt wanneer je niet naar elkaar luistert en er geen ruimte is. Dan is er geen verbinding met God en elkaar, je staat alleen en er is ontevredenheid. En juist dat kan ervoor zorgen dat de kerkgang terugloopt .Als die twee cruciale balken goed in elkaar zitten, kun je als kerkgemeenschap weer naar buiten treden.”

Hoge drempels

Wim gelooft dat het de taak van de kerk is om mensen te bereiken en te kijken waaraan behoefte is. ,,Ik zeg dan: geef ouderen een warme plek. Organiseer een mooi concert of een bazaar. Zulke initiatieven leiden er vaak toe dat mensen erover praten en de kerk binnenkomen. Loop niet gelijk te preken, maar wees dankbaar dat ze er waren. Veel kerken hebben de drempels zo hoog gemaakt dat mensen van buiten niet meer naar binnen gaan, en andersom.”

Organiseer eens een mooi concert of een bazaar in de kerk zodat mensen binnenkomen

Inmiddels heeft Wim vier kerken aangekocht. De baptistenkerk in Doetinchem, de katholieke kerk in Meddo, de gereformeerde kerk in Zuidwolde en de hervormde kerk in Pesse. ,,En wat mij betreft komen er nog meer kerkgebouwen bij. Ik verbouw ze en stel ze daarna beschikbaar.”

Boeken

Wim heeft ook verschillende boeken geschreven. Recentelijk bracht hij Prikkelende gedachtegangen uit, korte verhalen over maatschappelijke en geloofsonderwerpen ,,De eerste pagina vind ik het mooist”, lacht hij. ,,In grote letters staat er: Wat kun jij nog doen? Want nu start de rest van je leven.”

Tekst en beeld Yvonne de Noord

Dit is een ingekorte versie van het Portret met Wim Annen in Elisabeth Magazine No 1 -2024. Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved