fbpx
Home Achtergrond Welkom in onze kerk!

Welkom in onze kerk!

Hoe ontvang je nieuwe bezoekers?

door Danielle Feddes
drie personen die bij een raam staan met een duif erop en een bord met welkom

Welkom in onze kerk! Eh ja, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je dat nieuwe bezoekers zich op hun gemak voelen? Hieronder vind je enkele tips hoe je in je kerk kunt bouwen aan relaties door kersverse gemeenteleden gastvrij welkom te heten.

Nieuwe leden of gasten kun je in je kerk op verschillende manieren verwelkomen. Misschien heeft jouw kerk wel informatie daarover op een website staan. Zo houden veel katholieke kerken regelmatig open dagen. Marleen, Ruben en Caroline vertellen wat hún kerk doet.

Banner

Marleen de Sterke is ouderling gemeenteopbouw in de Jacobikerk (PKN) in Utrecht. Een typische stadsgemeente, met zo’n tweeduizend leden, onder wie studenten, jonge gezinnen en ouderen. Marleen vertelt: ,,We zijn een kerk met veel verloop. Studenten vertrekken, omdat ze zich in een andere stad gaan settelen. Gezinnen vertrekken omdat ze hun huis ontgroeid zijn en naar elders verhuizen. Doordat we zo groot zijn en veel mensen komen en gaan, heb je niet altijd in de gaten wie nieuw is. Daarom staan we elke zondag na de dienst in de hal met een banner om nieuwe mensen welkom te heten.”

Introductieavonden

In de christelijke gereformeerde kerk te Zwolle, een grote gemeente met vijfduizend leden, worden er introductieavonden gehouden. In drie bijeenkomsten maken nieuwe leden kennis met elkaar en met de gemeente. Ruben Dekker is de coördinator en vertelt erover: ,,We willen tijdens deze avonden informeren en ontmoeten. We zijn een kerk met een gevarieerd aanbod aan diensten. Heel bewust houden we daarom elke introductieavond in een ander kerkgebouw. Ook vragen we de nieuwe leden om op zondag de verschillende bijeenkomsten langs te gaan. Op die manier kom je erachter hoe gevarieerd en rijk onze gemeente is.”

Gastenenvelop

De Ichthusgemeente, een pinkstergemeente met zo’n honderdtwintig leden in Zaandam, pakt het weer heel anders aan. Zodra je op de website van de kerk bent, vind je de button om via WhatsApp contact te leggen. Caroline Neeft beantwoordt deze chat. Ze vertelt: ,,Voor ons is het belangrijk dat mensen zich welkom voelen. Dat doen we via de chat, maar ook in de samenkomst. Mensen die nieuw zijn, worden herkend door onze vaste ‘begroeters’ bij de deur. Ze worden naar een plek gewezen en krijgen een zogenaamde gastenenveloppe. Hierin zit onder meer een sleutelhanger met een QR-code naar een bijbelapp en onze website. In de brief staat met wie ze eventueel contact kunnen opnemen mochten ze bijvoorbeeld vragen hebben.”

Nog meer tips

  • Maak elke zondag een praatje met een voor jou onbekend gemeentelid. Misschien voelen mensen die al langer lid zijn, zich nog meer welkom!
  • In de christelijke gereformeerde Ichthuskerk in Hoogeveen kunnen nieuwe leden als presentje kiezen voor een abonnement op het kerkblad of een proefabonnement op Elisabeth.
  • Kijk voor ideeën ook op: nl/idee/welkom-in-de-kerk
  • Of ga eens naar: welkomindekerk.nl

Tekst: Marlon van den Bos

Illustratie: Goed Blauw

Dit artikel is een gedeelte uit een achtergrondartikel in de Elisabeth Magazine met als thema Buren. Wil je zelf een abonnement? Kijk hier bij onze verrassende aanbiedingen.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved