De gastenverblijven van kloosters zijn vaak volgeboekt, ondanks dat het aantal mannelijke en vrouwelijke religieuzen in kloosters – monniken en monialen – in Nederland hard terugloopt. Wat trekt mensen aan in een klooster? En waar kun je als gast allemaal terecht? We zetten hier vijf bijzondere kloosters voor je op een rijtje.
Veel mensen voelen de behoefte zich tijdelijk terug te trekken uit onze drukke wereld. Kloosters zijn daar uitgelezen plaatsen voor. Een deel van de gasten komt op individuele basis, andere bezoekers sluiten aan bij programma’s van de bezinningscentra die binnen sommige kloosters voor nieuwe levendigheid zorgen.
Het vraagt even tijd, maar dan kun je je overgeven aan de sfeer en het ritme
Je krijgt een eigen kamer, het eten wordt bereid en de omgeving is vaak landelijk. Het vraagt even tijd om de overgang te maken, maar dan kun je je overgeven aan de sfeer en het ritme van de plek. En, als je daarvoor openstaat, je laten voeden door de getijden: korte dagelijkse vieringen op vaste tijdstippen.
Dieper verlangen
Voor sommige mensen is een klooster ‘even bijtanken en dan weer door’. Maar bij veel gasten gaat er een dieper verlangen achter schuil. In het gastenboekje op de kamers van een klooster staat: ‘Wij wensen u toe dat dit verblijf u dichter bij God, bij uzelf en bij de mensen mag brengen.’ Deze wens geeft woorden aan het verlangen van veel kloosterbezoekers.
Van je hoofd naar je hele lijf
Als je weleens in een klooster verblijft, valt het op hoeveel protestanten er in de gastenverblijven zijn. Zij zijn vertrouwd met Bijbel, uitleg en preken. Veel met het hoofd dus. In katholieke kerken en kloosters worden andere kanten van ons mens-zijn aangesproken, het is er zintuiglijker. Er zijn kaarsen, beelden, je ruikt wierook. En je kunt buigen en knielen als je dat wilt. Het eren van God gebeurt meer met het hele lijf.
Laat alles los waarmee je bezig bent en vier mee!
Tijdens de getijden word je steeds opnieuw uitgenodigd om mee te vieren, mee te bewegen. Dat brengt je in een ritme. Als gast in een klooster dompel je je onder in de stilte en de getijden. En steeds opnieuw is er het appel van de klok: laat alles los waarmee je bezig bent en vier mee, maak je vrij voor de Aanwezige.
Vijf bijzondere kloosters
Hieronder zetten we vijf bijzondere kloosters voor je op een rijtje:
- Casella – Hilversum
Kloostergemeenschap van augustinessen die een stilteplek biedt aan jonge mensen (18-35 jaar). - Klooster Westerhûs – Jorwert
Opent dit jaar. Nabij de protestantse bezinningsplek Nijekleaster, midden op het Friese platteland. - Weilandklooster – zoekt plek nabij Gouda
Nu nog een ‘wandelend klooster’, met aandacht voor bezinning, zorg voor de aarde en creativiteit (theater). - Sint Liobaklooster – Egmond-Binnen
Sfeervol gemengd klooster in de duinen van Egmond. Met speciale aandacht voor ambachtelijke kunst. - Koningsoord – Arnhem
Klooster van trappistinnen in een modern gebouw met stijlvolle kapel. Stilteklooster, alleen gesprek bij het middagmaal.
Meer info over gastenverblijven in kloosters vind je via deze link: knr.nl/verblijftype/gastenverblijven
Tekst: Jeanet Aarsten
Beeld: Aminda Fotografie
Dit artikel komt uit een achtergrondartikel in Elisabeth Magazine No 15, een special over het Kloosterleven. Meer lezen? Neem nu een jaarabonnement en ontvang een gratis boek (De Hemel op Straat).
Elisabeth is hét magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen. Een mix van geloofsopbouwende levensverhalen, reportages, columns, meditatieve en informatieve rubrieken, veel gedichten en prachtige fotografie. Ben je nieuwsgierig geworden? Vul dit formulier in en ontvang 2 nummers van Elisabeth gratis ter kennismaking. Aanbieding geldig t/m 31 augustus 2023.