fbpx
Home Column Vier je feesten

Vier je feesten

Tip: Huur op zondag de kerk af

door Danielle Feddes
Vier je feesten

Vier je feesten. Dat is een Bijbelse opdracht. Maar hoe doe je dat met bijvoorbeeld een grote familie? Hans van Ark vertelt hoe dat in zijn familie, met 5 broers én schoonzussen gaat.

Telkens een ander programma

Mijn ouders vierden alles wat ze konden vieren: verjaardagen, huwelijksjubilea. Ze maakten er ook altijd echt wat van. Telkens was er een ander programma. Toen er meer kleinkinderen kwamen, werden de programma’s kindvriendelijker.

Mijn ouders vierden alles wat ze konden vieren

Mijn ouders bedachten ook dat één keer per jaar, rond de verjaardag van mijn moeder, een bijeenkomst zou plaatsvinden zónder kleinkinderen. Zodat wij als vijf broers en schoonzussen ook weer eens een goed gesprek met elkaar zouden hebben. Dat vonden wijzelf ook een héél goed idee.

Familie-evenement in Norg

Toen mijn ouders allebei overleden waren, bleek dat ze een bedrag apart hadden gezet, zodat wij als kinderen door konden gaan met het organiseren van de familiebijeenkomsten. Tip voor ouder wordende ouders: regel het nu bij de notaris.

Het bleek dat ze een bedrag apart hadden gezet voor de familiebijeenkomsten

Inmiddels is de pot leeg en vullen wij die als kinderen jaarlijks zelf aan. Dit jaar organiseerde ons gezin het familie-evenement in een kampeerboerderij in het Drentse Norg.

De plaatselijke kerk afhuren

Huur op zondag een uurtje de plaatselijke kerk af en vraag aan iedereen van de familie of hij/zij iets wil doen. Met kaarsen voor de overleden familieleden, een gedicht, een kleinkind op een muziekinstrument, samen wat liederen zingen.

Het brengt diepgang in je gezellige samenzijn

Vraag ook juist de niet-zo-bij-de-kerk-betrokken familieleden een eigen bijdrage te leveren. Het hoeft echt geen kerkdienst te worden, maar het brengt diepgang aan in je gezellige samenzijn. Er zijn veel aardige kosters in Nederland die best even de kerk open willen doen, en de kerk is vast blij met een gift van de familie.

Vier je feesten!

De koster van de kerk in het Drentse Norg vertelde dat er tijdens een zondagse dienst maximaal vijftien mensen in de kerk zitten. Nu waren er opeens vijftig, dat hadden ze in jaren niet meer meegemaakt.

Wees dankbaar dat je leven mag

‘Vier uw feesten’, zegt Nahum in de Bijbel. Een kinderliedje zegt het als volgt: ‘Het is een fijne dag, wij vieren samen feest. Wees dankbaar dat je leven mag, wat is God goed geweest!’

’t Is een bijbelse opdracht, dus: vier je feesten!

Tekst: Hans van Ark

Beeld: Kerstdis van Nicole Michalou (pexels)

Meer columns, interviews en achtergrondartikelen vind je in Elisabeth Magazine, een tweewekelijks christelijk tijdschrift voor 50-plus. Wil je een keer kennismaken? Bekijk onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved