fbpx
Home Thema'sGezondheid Verrast door de overgang

Verrast door de overgang

Een eerlijk antwoord op overgangsvragen

door Danielle Feddes
Petra en Mariëtte

Petra Butler en Mariëtte Woudenberg werden, net als veel vrouwen, ‘verrast’ door de overgang. Petra kreeg zware menstruaties, Mariëtte dreef elke nacht haar bed uit. Samen doken ze op het thema Overgang en schreven ze in 2014 het boek Even met m’n hoofd in de vriezer. Hoe kijken Petra en Mariëtte terug op de afgelopen jaren en hoe is het nu met hen?

Petra en Mariëtte waren allebei rond de 45 toen ze de eerste klachten kregen. ,,Ik had zware bloedingen en moest voor een echo naar de gynaecoloog”, vertelt Petra. ,,Hij zei al vrij snel dat ik in de overgang zat. Ik was doodmoe, had veel migraine, een Hb van 4. Maar eigenwijs als ik was, wilde ik absoluut geen hormonen in mijn lijf. Ik modderde dapper door. Pas na anderhalf jaar, toen ik echt op mijn tandvlees liep, begon ik aan hormoonsuppletie, speciaal voor de overgang. Dat hielp.”

Nachtzweten, ontspanningsoefeningen en hormoonpillen

Mariëtte: ,,Bij mij begon het met nachtzweten. Ik werd er wanhopig van. Elke morgen stond ik gesloopt op. Niets hielp. Ik dronk liters saliethee. Vermeed koffie, wijn en sterk gekruid eten. Ging aan de soja. Deed ontspanningsoefeningen. Sportte me suf. Sliep onder een wollen omadeken in plaats van onder een dekbed. Ik weet nog dat jij in die tijd de suggestie opperde om aan de hormoonpillen te gaan. Daar kletste ik altijd lekker tactisch omheen, want alleen al het idee! Ik dacht dat ze gevaarlijk waren. Dat bleek ook een wijdverbreid misverstand, hoorde ik tijdens het schrijven van ons boek. Je krijgt bij overgangsklachten zo’n lage dosering hormonen en voor zo’n beperkte tijd dat je weinig tot geen risico loopt. Om beter te slapen gebruikte ik twee jaar lang oestrogeenpleisters en progesteronpillen.”

,,In ons boek”, zegt Petra, ,,geven we het advies: laat je altijd goed voorlichten, ga naar een gynaecoloog die gespecialiseerd is in de overgang, praat met lotgenoten en maak dan een weloverwogen besluit over het wel of niet nemen van extra hormonen. Besef dat kwaliteit van leven ook belangrijk is.”

80 Klachten tijdens de overgang

Petra en Mariëtte vermelden in hun boek, naast opvliegers en zware menstruaties, bijna tachtig andere zaken waarvan je last kunt krijgen tijdens de overgang. Sommige waren voor hen een complete verrassing. Zo wisten ze niet dat je als overgangster meer kans loopt op hart- en vaatziekten door het kelderen van je oestrogeen.

Restless legs, sneller koud, pijnlijke gewrichten, nog hogere bloeddruk, opgeblazen buik, hamsterwangen en fladderarmen en verslapte bekkenbodemspieren

,,Welke klachten kun jij zelf aanvinken?” vraagt Mariëtte. Petra somt op: ,,Naast de bloedbaden? Restless legs (alsof er mieren door mijn benen lopen), niet meer ’s avonds tegen te veel prikkels kunnen, sneller koud, pijnlijke gewrichten, nog hogere bloeddruk, boller buikje, minder elastische huid, hamsterwangetjes en fladderarmen.” Mariëtte heeft haar eigen lijstje: ,,Opgeblazen buik, extreem gevoelige hoofdhuid, verslapte bekkenbodemspieren waardoor ik vaker naar de wc moet, haaruitval, gauwer moe, een rechter figuur door een andere vetverdeling, grotere borsten en over mijn hele lijf een maatje meer.”

Wat doet de overgang psychisch met je?

,,En dan hebben we het nog niet eens over de psychische klachten”, merkt Mariëtte op. ,,Onze wattenhoofden! Hoe vaak hadden wij in de afgelopen jaren niet dinges-gesprekken! Konden we allebei niet op namen komen van voorwerpen en mensen.”

Stemmingswisselingen: een korter lontje en gauwer boos

Petra reageert: ,,Veel vrouwen klaagden in ons boek ook over erge stemmingswisselingen. Daar merkte ik zelf niet zoveel van, omdat ik antidepressiva slik vanwege een angststoornis en depressies. Die pillen dempen mijn emoties. En jij?” Mariëtte erkent dat ze in de overgang een korter lontje had, gauwer boos werd. ,,Of dat door de daling van mijn hormonen kwam of door het chronische slaapgebrek? Geen idee.”

Een carrièreswitch na de overgang

Nog een vaak gehoord effect van het kelderen van je oestrogeen: je voelt je wat minder zorgzaam. ,,Kan ik direct beamen”, lacht Petra. ,,Ik kies er nu vaker voor om dingen te doen die ik leuk vind. In de afgelopen jaren ging ik bijvoorbeeld serieus aan de studie. Net als veel vrouwen maakte ik een ‘carrièreswitch’: van fulltime tekstschrijver naar psycholoog/columnist. Ik merk dat ik meer durf en ik maak me minder druk over hoe mensen over me denken. Mijn stemming is vrolijker.”

In bepaalde sectoren is de overgang nog een taboe op de werkvloer

Ook bij Mariëtte groeide het zelfvertrouwen. ,,Ik ging in 2021 zelfs een nieuw avontuur aan door voor een dag per week een baan te nemen.” Petra merkt op: ,,Dus geen fulltime zzp’er meer?” Mariëtte: ,,Nee. Ik moet wel bekennen dat dat tijdens de overgang heerlijk was. Ik kon zelf mijn tijd indelen. Tuurlijk moest ik deadlines halen, maar als ik als een zombie liep te sloffen na een doorwaakte nacht kon ik door de dag heen rustmomentjes pakken. Dat lijkt me onmogelijk als je van negen tot vijf op kantoor zit. Zeker omdat de overgang – in bepaalde sectoren – nog een taboe is op de werkvloer. Je meldt je liever ziek met griepklachten dan eerlijk te bekennen dat je last hebt van overgangsverschijnselen.”

,,Wat ik persoonlijk wel erg moeilijk vond van de overgang”, erkent Mariëtte, ,,was het idee dat ik definitief geen moeder, en dus ook geen oma, zou worden. Nog steeds rouw ik daar op bepaalde momenten om. Moederdag is een rotdag voor mij. Dan huil ik snel. Bijvoorbeeld als de oudste in onze kerk vraagt aan alle moeders om op te staan, zodat hij voor hen kan bidden. Of als ik in de tuin zit en bij de buren de stemmetjes hoor van de kleinkinderen. Alles komt keihard binnen.” Petra knikt meelevend.

Verandert je relatie door de overgang?

Petra is 28 jaar getrouwd, Mariëtte heeft sinds tien jaar een partner. ,,Is de relatie tussen jou en je man door de overgang veranderd?” vraagt Mariëtte. Petra: ,,Het is nog beter geworden. Hans en ik kennen elkaar intussen door en door en nu de kinderen volwassen zijn, nemen we weer meer tijd voor elkaar en maken we nieuwe plannen. We lijken in veel opzichten op elkaar en hebben daardoor altijd een vrij kalme relatie gehad. Bij tegenpolen in m’n omgeving zie ik hoe de vrouwen door de jaren heen meer voor zichzelf opkomen door de oestrogeendaling, terwijl de mannen vaak zachter worden door de daling van hun testosteron. Die stellen groeien juist wel echt in deze tijd wat meer naar elkaar toe. Ik vind het mooi hoe God dat heeft gemaakt.” Mariëtte: ,,Bij ons merk ik ook zeker meer begrip voor elkaar.”

Wat doet de overgang met je uiterlijk?

Op de achterflap van hun boek zien Petra en Mariëtte er nog fris en fruitig uit. Sinds die tijd zijn er links en rechts een dozijn rimpels bijgekomen. Toch is ouder worden geen drama voor hen. Het heeft ook mooie kanten, zeker op het gebied van geloof. ,,Ik merk dat mijn geloof zich verdiept naarmate ik ouder word”, benadrukt Mariëtte. ,,Je hebt meer levenservaring, kijkt niet zo snel meer ergens van op. Ik word vrijmoediger. Durf eerder te vragen: ‘Zal ik voor je bidden?’”

Petra vult aan: ,,In de Bijbel staat de belofte dat hoewel je uiterlijk vervalt, je innerlijk zich van dag tot dag vernieuwt. Dat maak ik letterlijk mee in mijn eigen leven. Ik geef weinig om kleding of andere toeters en bellen. Ik ben dankbaar voor mijn lijf dat ik te leen kreeg van God. Vroeger had ik last van depressies. Dat ik nu zo goed in mijn vel zit, zie ik als een enorme zegen. Dit bestaan is eindig en dat merk je aan allerlei tekenen van veroudering. Toch heeft God ons gemaakt als eeuwige wezens, en dat zet alles in een ander perspectief.”

Petra Butler (57) was enige jaren eindredacteur van Elisabeth, schrijft nu nog steeds columns voor ons blad en werkt als psychologisch onderzoeker bij de Open Universiteit. Mariëtte Woudenberg (60) is historicus, PR- en communicatiestafwerker bij New Wine Nederland en werkt daarnaast als freelance tekstschrijver, onder andere voor Elisabeth. Petra zit nog midden in de overgang, Mariëtte is er bijna doorheen.

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Beeld: Marjan van der Meer Purefotografie

In het themanummer (No 18-2022)van Elisabeth Magazine over ‘Vrouwen, mannen en de overgang’ geven Petra en Mariëtte eerlijk antwoord op elkaars overgangsvragen. Wil je ook graag Elisabeth Magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang voortaan 2x per maand de Elisabeth bij jou thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved