Wie spreekt over ‘pannetje soep’ denkt meteen aan de buren. Als ze problemen hebben, breng je uit solidariteit een pannetje soep.
Vroeger deed men dat vaker. Door zo’n pannetje soep leerde je elkaar ook beter kennen. Die soep diende als een sociale investering. Het was een teken: wij kunnen op elkaar rekenen. Tegenwoordig is er vaak meer burencontact via internet, bijvoorbeeld de buurtapp, of een deelplatform waarbij buren apparatuur en spullen van elkaar kunnen lenen.
Soep in de Bijbel
Soep is een van de oudste gerechten die we kennen. Ook in de Bijbel lezen we over soep. Zo kookte Jakob een geurige, rode linzensoep die broerlief het water in de mond deed lopen (Genesis 25).
De profetenleerlingen in de tijd van Elisa bereidden een wildpluksoep met – naar later bleek – giftige kolokwinten (bitterappels), iets wat maar ternauwernood goed afliep (2 Koningen 4:38-44). Met wildpluk moet je toch écht zeker zijn van je zaak!
Zondag soepdag
Soep, wie is er niet groot mee geworden? Vroeger stond bij velen op zaterdag de soeppan op het vuur, om zondags soep te kunnen eten. Met schenkel, ossenstaart of rundertong en kruiden stond dit urenlang te trekken op het fornuis. Daarna maakte je de bouillon af: je schraapte het vlees van de botten, verwijderde de eerder toegevoegde meegetrokken kruiden, draaide met de hand gehakt tot soepballetjes en liet de voorgesneden groente meekoken. Vermicelli erbij en klaar was je zelfgemaakte groentesoep met ballen. Heuse slowfood soep.
Bottenbouillon
Een goede bottenbouillon bevat veel gelatine en is in afgekoelde staat zo dik als pudding. Bottenbouillon is rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel en silicium. Het merg van de botten bevat veel vitamine A en K2 en omega 3- en 6-vetzuren. Door tijdens het pruttelproces een scheut appelazijn toe te voegen, trek je meer voedingsstoffen en mineralen uit de botten. Tegenwoordig grijpen we gemakkelijker naar een (vaak veel te zout) bouillonblokje of schenken we een instant soepje in een mok. Maar of dat zo gezond is…
Soepweetjes
Wist je dat:
*… je afgekoelde kruidenthee kunt gebruiken als basis (bouillon) voor een vegetarische soep? Met zout, peper en keukenkruiden breng je je soepje verder op smaak.
*… je ook elke dag soep als lunch kunt nemen? Ongemerkt krijg je meer vitamines en mineralen binnen en dat is goed nieuws voor je gezondheid.
*… je het jonge blad van paardenbloem, brandnetel en smalle weegbree toe kunt voegen aan je groentesoep? Deze bladeren zijn neutraal van smaak en heel gezond. Je voegt ze aan het eind toe, als de pan van het vuur is, waarna je de soep pureert.
Buurtsoep
Organiseer eens een buurtsoep met je kerk. Hoe? protestantsekerk.nl/kerkindebuurt geeft tips.
Recept: Borscht, Joodse koude bietensoep uit Litouwen
1 kilo rauwe bieten
zout en peper
sap van 1 citroen
2 eetlepels suiker (of naar smaak)
6 geschilde, gekookte aardappels
250 ml zure room
Schil de bietjes en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook ze 1,5 uur in 2 liter water met peper en zout. Laat het vocht afkoelen en voeg voor het eten suiker en citroensap naar smaak toe. Dien de soep op met een gekookte aardappel op het bord. Laat de zure room rondgaan zodat ieder zich daarvan kan bedienen.
Tekst: Marlon van den Bos
Beeld: Cottonbro studio, pexels
Bron: De Joodse keuken, Claudia Roden
Deze weetjes en het recept komen uit de rubriek Spys en Drank in Elisabeth Magazine No. 17. Dit is een themanummer over buren. Wil je ook graag de Elisabeth elke veertien dagen ontvangen? Kijk hier eens bij abonnementen. Nu met aantrekkelijke aanbiedingen!