In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Mijn Getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag‘ van Elise G. Lengkeek.
Over ‘Mijn Getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag’
Leven in balans: het geheim zit in de afwisseling van werken, bidden en lezen. Door bezig zijn af te wisselen met stilstaan en stil zijn. Zo wordt er al eeuwenlang dagelijks in de kloosters gebeden. Op het ritme van de tijd, op de ‘scharnieren van de dag’. Met Mijn Getijdengebed kan iedereen deze prachtige vorm van bidden nu zelf ontdekken en Jezus zoeken in de stilte van het eigen hart. Zowel thuis als op het werk en onderweg. Alleen of samen met anderen.
Mijn Getijdengebed is gebaseerd op de Bijbel in Gewone Taal. Met een leesrooster om de Bijbel in één jaar te lezen. Ook te gebruiken als dagboek, met voor elke dag een bijbeltekst en een meditatie. Doordat Mijn Getijdengebed is gedrukt op dun bijbelpapier, is het een handzaam en compact boek dat makkelijk mee op reis kan.
Auteur:
Uitgever:
Royal Jongbloed, prijs € 12,50
Verhaallijn:
Een informatief boek met een gebedsschema voor de moderne mens die graag de bijbel verspreid over het jaar wil lezen.
Een fragment uit het boek:
Onverwachts tot stilte komen kan een schokkende ervaring zijn. Zeker voor niet-kloosterlingen, die gewend zijn aan een wereld die zichzelf via allerlei media overschreeuwt. Maar wie eenmaal de kracht en rijkdom van echte stilte heeft geproefd, gaat op zoek naar meer dan serene rust alleen…
Leesbaarheid:
Wanneer je niet bekend bent met het zoeken in de verschillende gebedsboeken van het Getijdengebed, is ook dit boek flink zoeken wat je wanneer moet lezen. De suggestie wordt gewekt dat je met dit boekje het traditionele Getijdengebed kunt doen. Dit is niet het geval. Behalve uitgeschreven bijbelfragmenten in deel IV ‘Meditaties’ heb je daarnaast je bijbel nodig om de aangegeven onderdelen van het Getijdengebed in op te zoeken.
Dit is mijn verwachting van het boek:
Uitleg over de onderdompeling in het Getijdengebed: Wat is het Getijdengebed? Waaruit bestaan de verschillende gebedsmomenten door de dag? Hoe vind ik mijn weg in de verschillende gebedsboeken? Waarom bid ik dat gebed op dit moment? Waarom zou ik het Getijdenbed eigenlijk gaan bidden?
Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?
De hoofdlijn van het boek bestaat uit een gebedsschema, met daarnaast uitleg over het ontstaan van dit schema en de historie van het Getijdengebed. De insteek van Elise is veel persoonlijker gericht dan het Getijdengebed dat wereldwijd wordt gebruikt. De eeuwenoude opzet van het Getijdengebed dat de verschillende kerken gebruiken, brengt Elise op oecumenische wijze bijeen. Zij maakt een hernieuwde vorm voor de drukke mens van vandaag de dag. De opzet en inhoud van de verschillende gebedsmomenten geeft voor hen die goed bekend zijn met het Getijdengebed wellicht verrassende momenten. Er is een ruime toelichting over de verschillende gebeden en de ontwikkeling van het Getijdengebed.
Dit valt me op aan het boek:
Het vraagt moed om een eeuwenoud concept dat gericht is op collectief bidden te willen personaliseren. Dat kan alleen een schrijver die vol is van het Getijdengebed. De vraag daarbij is misschien: Kunnen we een beproefde format ombuigen naar de ongeoefende bidder? Elises keuze voor hedendaags taalgebruik (hertalen) en de suggestie om te kiezen waar je behoefte aan hebt, maakt de opzet van het boek laagdrempelig voor de moderne lezer met beperkte gebedstijd.
Dit spreekt me aan in het boek:
Door de eeuwen heen heeft het Getijdengebed ontelbare kloosterlingen, priesters/diakens en ook leken door de dag geleid met gebeden. Door de spreiding over de dag vormen de gebeden een constant streven om nabij de Heilige Drie-eenheid te geraken en door hen vervuld de dag door te gaan. Dat een moderne schrijver ons hiertoe aanmoedigt verdient alleen maar lof.
Dit spreekt me minder aan:
Kloosterlingen en priesters in Nederland en daarbuiten volgen eenzelfde gebedsschema. Binnen dit gebedsschema is geen ruimte voor ‘persoonlijk gebed’. Het aansluiten bij gebeden die overal ter wereld door de dag heen klinken, is een bijzondere zegen. Dit boek sluit daar niet op aan, maar biedt een eigen schema. Wie het gebedsschema in dit boek wil volgen, heeft naast het boek de eigen bijbel nodig. Met alleen het boek kan je wel voor elke dag een korte bijbeltekst vinden, voor een meditatie.
Typeer het boek in 3 woorden:
Gebedsschema – Lectio divina
Dit wil ik verder nog kwijt:
Het Getijdengebed is een een eeuwenoud concept, dat honderdduizenden een vervuld gebedsleven heeft gegeven. Hieraan een persoonlijke draai geven, ligt voor mijzelf niet in de lijn der verwachting. Momenteel is er een app beschikbaar voor de smart phone om het officiële Getijdengebed (het heilig officie of brevier) volledig uitgewerkt te lezen, voor 5 gebedsmomenten verspreid over de dag.
Los hiervan zou je kunnen afvragen wat al die godszoekers eeuwenlang gevonden hebben in juist deze opzet van bijbelpassages, psalmen, hymnen en lofliederen? Alles van waarde mag iets kosten, zoals langdurig oefenen met zoeken in verschillende gebedsboeken welk gebed wanneer gebeden wil worden? We gaan niet ten onder in de collectiviteit van het gebed, integendeel. Elk gebed is een persoonlijke uitnodiging om God te horen en toe te laten in je leven. Door de toewijding aan een collectief gebedsmoment kunnen we ons laven aan het cumulatieve effect van een oceaan van gebeden.
Tekst: Elisabeth Versluis
Beeld: Jongbloed Media
Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.
Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.