fbpx
Home Thema'sBemoediging Jurjen van Houweling is ambassadeur van SeeYou Foundation

Jurjen van Houweling is ambassadeur van SeeYou Foundation

'Ik ben onder de indruk van visueel beperkten in Rwanda'

door Danielle Feddes
Een man staat met een schilderkwast in zijn hand opzij voor een houten plank. Linksboven hangt een schilderwerk

Jurjen van Houwelingen (39) is naast kunstenaar, schrijver en spreker ambassadeur van de SeeYou Foundation, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking in Afrika en Azië. De organisatie benadrukt dat mensen met een visuele beperking net zo waardevol en getalenteerd zijn als ieder ander en strijdt tegen uitsluiting. De doelen van SeeYou zijn om deze mensen toegang bieden tot (oog)zorg, onderwijs en werk.

Jurjen van Houwelingen was gelukkig met zijn gezin en was mede-eigenaar van een bloeiend reclame- en marketingbedrijf, tot zijn leven een klap te verduren kreeg die tot op de dag van vandaag nadreunt. Een goedaardige tumor zorgde er zes jaar geleden voor dat hij in coma raakte. Toen hij daaruit ontwaakte, moest hij alles opnieuw leren. Het bracht hem in een diepe depressie, die hem twee jaar lang gevangenhield.

Ik begreep niet hoe dit Gods bedoeling kon zijn

De tumor en het vocht in zijn hersenen zorgden voor blijvende schade, zoals een slecht kortetermijngeheugen. Met zijn blikveld van 5 graden is het alsof hij kijkt door een rietje, en hij heeft nog zo´n 2,3 procent zicht. Jurjen is dus praktisch blind. ,,Het was de eerste jaren een groot, zwart gat en ik begreep niet hoe dit Gods bedoeling kon zijn. Ik zag het leven totaal niet meer zitten en wilde liever dood.”

Reis naar Rwanda

Door gesprekken met een psychiater kon hij verder denken: Wat is er nog wel? En wat ga ik doen? In augustus maakte de visueel beperkte Jurjen van Houwelingen samen met ambassadeurs Gert-Jan en Rianne Segers een reis naar Rwanda. Die reis maakte grote indruk op hem. ,,We hebben verschillende projecten bezocht. We ontmoetten een meisje van 21 jaar, dat volledig blind was. Zij maakte manden en verkocht die.”

Het geloof van deze jonge vrouw bood haar perspectief en hoop

Hij zag dat het geloof van deze jonge vrouw haar perspectief en hoop biedt. ,,Zij gaat het leven aan en zit niet bij de pakken neer. Daar was ik erg van onder de indruk. In het westen gaan wij misschien sneller in de put zitten bij grote tegenslagen. Daar nemen ze de werkelijkheid meer zoals die op hen af komt en verzetten ze zich minder tegen tegenslag. Het is voor hen niet vanzelfsprekend dat het goed gaat in hun leven.”

Tekst: Jeannine Verhagen-Wiersma

Beeld: Elisabeth Ismail

Dit verhaal komt uit een interview met Jurjen van Houwelingen in Elisabeth Magazine No. 2-2024. Lees het hele interview in de Elisabeth. Nog geen abonnee? Kijk dan hier en word gelijk lid! Je kunt ook eerst een proefabonnement aanvragen: 6 nummers voor slechts 13,50.

De Elisabeth – voorheen de Elisabethbode, is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved