Home Column ‘Ik ben een imposter’

‘Ik ben een imposter’

door Daniëlle Heerens

Een paar maanden geleden schreef ik in mijn voorwoord over het ‘imposter phenomenon’ (bedriegersfenomeen): de gedachte dat je eigenlijk niets kunt en dat niemand het nog doorheeft. En ik vervolgde toen: ‘Misschien nog eens een mooi onderwerp voor een achtergrondverhaal!’

Dat achtergrondverhaal is er nu gekomen. De auteur van het artikel was bij het maken ervan dringend op zoek naar een ‘slachtoffer’ dat daarover geïnterviewd kon worden. Maar ja, hoe vind je zo iemand? Ik heb me toen, zij het met enige aarzeling, uiteindelijk vrijwillig gemeld. Want ik moet bekennen: ik lijd aan dit fenomeen.

In een werksituatie waarin ik me onveilig voel, kan ik heel onzeker raken. Dan ben ik bang dat anderen die iets over mij te zeggen hebben, mijn deskundigheid in twijfel trekken. (‘Straks zien ze dat ik er niks van kan.’) Het voelde best kwetsbaar om hierover te vertellen in dit magazine. Maar… wie zich kwetsbaar durft op te stellen, is krachtig, heb ik ook eens ergens gelezen. Dus dat is dan weer een opsteker.

Het aardige is dat over het onderwerp twee deskundigen aan het woord komen in deze Elisabeth. De een meent dat je het syndroom te lijf kunt gaan door herhaaldelijk andere (bijbels geïnspireerde) gedachten over jezelf uit te spreken. Zo kom je er na veel oefenen vanaf. De andere deskundige zegt dat die diepgewortelde onzekerheid nooit meer overgaat. Dat je je onzekerheden maar beter kunt omarmen. En accepteren dat je bent zoals je bent, door God geliefd, compleet met al je onvolkomenheden.

Tja, wie heeft nu gelijk? Nóg een onzekerheid erbij, haha. We laten het graag aan de lezer zelf over welke opvatting het meest aanspreekt. Eén advies uit dit nummer kunnen we in ieder geval allemaal ter harte nemen: kijk vooral in de spiegel van God. Wat je dan ziet? Een zoon of dochter van God, die één is met Christus (Gal. 3:26,28).

Geen spiegel is groot genoeg om dat te kunnen bevatten.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!