fbpx
Home Thema'sGeloven Henk Binnendijk: ‘Het komt helemaal goed met deze aarde’

Henk Binnendijk: ‘Het komt helemaal goed met deze aarde’

door Caroline de Vente
Henk Binnendijk

Henk Binnendijk (86), EO-presentator, spreker en schrijver, ziet de tijden moeilijker worden. ,,Niet alleen de coronacrisis, maar ook de klimaatcrisis, het verschil tussen arm en rijk, de honger, en daardoor de vluchtelingenproblematiek. Mensen die op een wankel bootje een betere toekomst zoeken. De wereld is behoorlijk in nood. Er is veel wat op deze aarde moeilijk op te lossen zal zijn.” Maar ook: ,,Als het gaat om de verre toekomst ben ik zeer hoopvol. Het komt absoluut goed, in alle opzichten. God weet precies wat Hij doet, Hij is met iets bezig en als dat gerealiseerd wordt, dan komen er zeer goede tijden. Maar als het gaat om de nabije toekomst, denk ik dat we een moeilijke tijd tegemoet gaan.’’

Corona

Ook voor christenen vindt Henk de tijd zorgelijk, doordat de kerkgang beperkt is sinds corona. ,,Gaan mensen die gewend zijn geraakt te kijken naar een livestream, ook weer naar een samenkomst? Misschien gingen ze eerst uit gewoonte naar de kerk, maar straks uit gewoonte niet meer. Hoeveel mensen kiezen echt voor God?

Het is tegenwoordig moeilijker voor mensen om Gods stem te horen. Sociale media bieden zoveel afleiding, zoveel informatie. De Here God moet daar maar proberen doorheen te komen, met zijn Woord en met zijn aanwezigheid. Toch geloof ik dat er altijd mensen blijven die de Heer helemaal toegewijd zijn. Ik merk het na mijn lezingen: er zijn jonge mensen die enorm goede vragen stellen. Ik mag dan nu meer dan bejaard zijn, maar ik hoop dat ik nog even door mag werken. Juist voor die jonge mensen.”

Met veel plezier kijkt Henk terug op de jaren dat hij voor de EO-televisie op reis ging met jongeren en bijbelstudies gaf. ,,Ik ben blij dat ik dat mocht doen, ik vind het mooi dat God mij mijn leven lang gericht heeft op jonge mensen. Maar jongeren hebben het zo goed dat ze moeilijk zover komen om hun leven in Gods handen te leggen. Ooit preekte ik over ‘De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets’, uit Psalm 23. Maar iemand zei tegen mij: ‘De Heer is mijn herder niet, maar mij ontbreekt ook niets.’ Mensen weten niet wat er ontbreekt. Ik zeg dan: jongens, als je je leven niet echt aan de Here God geeft, dan kan Hij er ook weinig mee.”

Toekomst onzeker

Henk is zelf een voorbeeld van een jongere voor wie de toekomst radicaal anders werd. Hij gaf zijn leven aan God toen hij 25 jaar was. ,,Eerst zei ik: oké, ik wil wel godsdienstiger worden. Maar ik zei geen ja tegen God. Dat heeft maanden geduurd en toen zei ik toch ja. In plaats van religie koos ik voor relatie, dat is het verschil. Vanaf die dag is God zijn werk begonnen, en dat heeft Hij doorgezet tot op vandaag.”

Henk zou het familiebedrijf overnemen, was daar al mee bezig, toen hij zich door God geroepen voelde uit het bedrijf te stappen. ,,Het was niet gemakkelijk, ik heb mijn vader daarmee verdriet gedaan, en dat vind ik nog altijd erg. De toekomst was eerst onzeker. Ik wist totaal niet wat ik dan zou gaan doen. In de Bijbel vind je precies dezelfde verhalen, hoor. Abraham, Isaak, Jakob, Jozef of Mozes… die hebben allemaal een moeizame opleiding gehad voordat duidelijk werd wat God met ze wilde.

Maar als ik zie hoe God mijn leven heeft geleid, dan zeg ik: God, wat hebt U dat fantastisch gedaan. In mijn leven is de diepe wetenschap gegroeid: ‘Het is God en God alleen.’ Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. Hij begon en Hij zette door en Hij maakt het af.”

Niet bang voor de dood

Zelf is Henk niet bang voor de dood. ,,De dood is een overgang naar het leven. Ik weet dat er een lijdensweg kan komen, bijvoorbeeld door ziekte. Daar ziet natuurlijk niemand naar uit. Maar ook dan zal de Heer er zijn. En ik vind het wel spannend om aan de andere kant mijn ogen te mogen opendoen! Het zal vast anders zijn dan wat ik verkondig. Want de hemel is een geheimenis.”

Als ik vraag of Henk er toch een voorstelling van heeft, denkt hij even na. ,,Ik denk dat je God ook in de eeuwigheid niet kunt zien. God ‘die een ontoegankelijk licht bewoont; die geen mens gezien heeft of zien kan’, staat in 1 Timoteüs 6:16. God zegt tegen Mozes: ‘Geen mens kan Mij zien en in leven blijven’, Exodus 33:20. Daarvoor is God te groot. Denk maar aan het heelal, God heeft dat alles gemaakt! En de aarde is maar een vlekje, we zijn maar zo klein, joh.

En of we Jezus zullen zien? Die kans is in elk geval groter. Waar ik echt naar uitzie, is een belofte van Jezus dat ze zullen komen uit het oosten en westen en aanliggen met Abraham, Isaak en Jakob in het koninkrijk van de hemel, Matteüs 8:11. Stel je voor, dat ik dan met een van hen aan tafel zit, bijvoorbeeld met Abraham!

Aartsvader Abraham die weet wat het is om je kind vrijwillig op een altaar te leggen, iets wat God later met zijn enige Zoon zou doen aan het kruis. Wat een feest zal het in de hemel zijn geweest, dat Abraham zo op God vertrouwde. Daar zou ik graag met hem over willen praten.”

De afgelopen jaren schreef Henk Binnendijk twee boeken over de hemel: Hoe ziet de hemel eruit? en Op weg naar de hemel. Is dat omdat in de hemel onze toekomst ligt? ,,Ja, maar niet alleen als de plaats waar je als gelovige naartoe gaat na je overlijden. De hemel is ook hier, het is de werkelijkheid van God om ons heen. Jezus zegt: ‘Kom tot inkeer, want het koninkrijk van de hemel is nabij’, Matteüs 4:17. Zelf ontdekte ik dat toen ik ja zei tegen God. Als je tot geloof komt, ga je leven met je hart in de hemel. Je weet: waar ik ben, gaat God mee. Niet met je hoofd in de wolken, hoor! Je kunt juist wat betekenen op de aarde en tot zegen zijn voor anderen.”

Lees ook: Zien wij elkaar terug in de hemel? 

Geweldig plan

,.Zoals ik al zei: als ik kijk naar de nabije toekomst van de aarde, dan ziet het er niet goed uit. We zijn buitengewoon kwetsbaar. Kijk maar naar het economische systeem. Eén virusje, en we gaan helemaal onderuit. Het is allemaal zo betrekkelijk. Máár, en dat vind ik het mooie van het evangelie, het komt helemaal goed met deze aarde.
Vroeger zeiden mensen als er iets ergs gebeurde: ‘Het einde van de wereld is nabij.’ Dan zeg ik: ‘Jongens, er komt geen einde aan deze wereld! En ook niet aan deze aarde.’ God heeft een geweldig plan met deze aarde. Al ons menselijk streven zonder God zal de aarde niet kunnen redden. Maar laten we het wel proberen. Natuurlijk!

Ik heb van mijn vrouw de opdracht gekregen om overal ledlampen in te draaien. Dat is goed voor het milieu en dat zal ik netjes doen. Maar ik geloof niet dat wij mensen de aarde kunnen redden, niet zonder God, en daar moet de wereld achter komen.

Als Jezus terugkomt op de aarde, zal het hier een rotzooitje zijn. Daar is de Bijbel heel duidelijk over. Maar ik ben ontzettend opgewekt als ik denk aan het plan dat God op de eerste bladzijde van de Bijbel bekendmaakt en uiteindelijk realiseert. Want wat God verlangt, dat voert Hij uit, Job 23:13, voel je? Dus als het gaat om de verre toekomst ben ik zeer hoopvol.”

Dit portret met Henk Binnendijk is eerder gepubliceerd in Elisabeth Magazine (2021, editie 1). Het interview met Henk Binnendijk vond plaats vlak voor de tragische dood van zijn zoon Cees (53) in oktober 2020. Family7 heeft bijbelstudieseries met Henk Binnendijk gemaakt naar aanleiding van zijn boeken over de hemel. Wil je de Elisabeth ontvangen? Neem een abonnement.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved