fbpx
Home Thema'sGeloven Dominee Mark de Jager:

Dominee Mark de Jager:

'Mijn verlangen is dat mensen het enthousiasme voor God terugvinden'

door Danielle Feddes
Mark de Jager

Dominee Mark de Jager (29) is – volgens zichzelf – een ‘creatieve druktemaker’ en komt hierdoor regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld toen hij benoemd werd tot Jonge Theoloog des Vaderlands, in 2019. Goed voor zijn ego, maar al deze aandacht vindt hij ook ingewikkeld: ,,Er wordt een soort merk van je gemaakt. Maar theologie gaat niet over mij als mens. De liefde voor God en de liefde van God, díé wil ik delen.”

Sinds wanneer ervaar je de liefde van God in je leven?

„God is in mijn leven altijd vanzelfsprekend geweest. Ik groeide op in een warm, christelijk gezin. We gingen naar de hervormde gemeente. Op mijn dertiende, tijdens een tienerkamp, maakte ik bewust de keuze voor God. Rond mijn zestiende was er een tweede markeringspunt. Ik speelde in een bandje en kwam in veel evangelische gemeenten. Ik vond dat er in de kerk van mijn ouders weinig ruimte was voor vernieuwing en had daarover gesprekken met de dominee. De keuze om te blijven maakte ik niet op basis van argumenten, maar op gevoel. Het was niet de makkelijkste weg, en dat past bij mij. Door die gesprekken werd ik geïnspireerd om theologie te gaan studeren.”

Wat vinden de ouderen uit je gemeente van zo’n jonge dominee?

„Ik ben 29, getrouwd met Julia, heb twee zonen en woon in een echt huis. Dus zo jong vind ik mezelf niet meer! Het schijnt dat je een jonge dominee bent tot je vijftigste. Ik merk juist dat mensen door mijn leeftijd makkelijker op me afstappen. Het gaat in het pastoraat niet om leeftijd, om wie ik ben of waar ik vandaan kom, maar of ik kan luisteren. Ik houd ervan om met ouderen te praten over het leven en wat er in het hart speelt. Dat geeft mij kracht in mijn persoonlijke geloofsleven.”

Hoe kijk je terug op jouw jaar als Jonge Theoloog des Vaderlands?

„Dat was een hectisch én leerzaam jaar. Ik kwam op plekken waar je normaal als dominee niet komt. Ik sprak met mensen over de impact van de aardbevingen in Groningen en was bijvoorbeeld tafelheer bij een nieuwsprogramma. Wat ik mee wil geven aan andere, jonge theologen? Zoek ervaringen op die buiten je comfortzone liggen. Geloven is voor veel mensen niet vanzelfsprekend, maar ze vinden het wel interessant. Dus je hoeft je er niet voor te schamen.”

Wat verwacht je van de toekomst?

„Mijn verlangen is dat mensen het enthousiasme voor God (terug)vinden. Als gezin hebben we niet echt een droom. We kijken waarvoor God ons roept. De gezondheid van mijn vrouw Julia is hierin vormend. Ze heeft een chronische ziekte, waardoor we grenzen ervaren.”

Kader:

Mark de Jager groeide op in Nunspeet, deed de bacheloropleiding Theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de masteropleiding Gemeentepredikant aan de Protestantse Theologische Universiteit. In 2019 werd hij voor een jaar gekozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Hij schreef mee aan het boek Hoe houd je het geloof fris? Nu is hij predikant in de Brug-Es Kerk in Dwingeloo.

Deze tekst is een ingekorte versie van het Levensverhaal van dominee Mark de Jager in Elisabeth Magazine No2-2023. Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement en ontvang voortaan elke veertien dagen de Elisabeth bij jou in de bus! En meld je gelijk aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Tekst: Hilde Kooij
Beeld: Henrieke van Assen

Lees ook het interview met Kookdominee Han Wilmink.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved