fbpx
Home Vragenrubriek Dít zegt de bijbel over orgaandonatie  

Dít zegt de bijbel over orgaandonatie  

door Maaike Sloetjes

De donorregistratie kon ik tot nu toe voor me uitschuiven, maar binnenkort niet meer. Geeft de Bijbel ons op dit punt richting?

Elke nieuwe tijd stelt eigen vragen. Onze tijd bijvoorbeeld over klimaat, vitale ouderdom, internet en medische ethiek. Er is wel richting te bedenken. Een eerste vraag is: wie zijn we? Daarover zegt de Bijbel: we zijn geschapen en gewenst. In Deuteronomium wordt verteld wat onze levensstaat is. Elke Israëliet die een offer bracht, moest zich realiseren hoe het kwam dat hij dat te geven had: ‘Mijn vader was een zwervende Arameeër.’ Het is God die uit de slavernij voerde, aan Wie hij dankt wat hij heeft. Rijkdom is niet iets wat ‘van jou’ is, het is geleend om goed mee te doen.

Eigendom van onze Heer
Een tweede vraag is: van wie ben ik? In onze tijd leeft een sterk gevoel van: ‘Ik ben van mijzelf, ik bepaal zelf wat ik wil en wat goed is.’ Die waarde van de autonomie kwam niet uit de lucht vallen. Vroeger bepaalde de dokter wat goed voor je was, bijvoorbeeld of je het ‘aankon’ om te horen wat er met je aan de hand was. Nee, we zijn niet van de dokter. Ook niet van de overheid, zoals in de nieuwe orgaan- en weefseldonatiewet van D66 feitelijk bepaald is. Maar ook niet alleen van onszelf. We zijn, zegt de Heidelbergse Catechismus, ‘het eigendom van onze Heer, Jezus Christus’. We zijn ook van onze naasten. Dat betekent, wat mij betreft, dat die het eindwoord hebben over donatie. In mijn geval heb ik daarom de beslissing over orgaan- en weefseldonatie bij mijn man gelegd.

Stof
Mag het van God? Stof zijn wij en tot stof zullen wij wederkeren, vroeg of laat. Als die stof iets langer bruikbaar kan zijn door de medische mogelijkheden van deze tijd, als iemand een beter leven kan hebben door een nieuwe nier, long, een nieuw hoornvlies (of bloed) van een donor – dan is dat lichaam niet heilig. Alleen de Gever van leven is heilig. U ziet: een richting, geen wet.

Tekst: © Elisabeth (ds. Magriet van der Kooi)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved