Christy gaf haar dochters bijzondere namen

Je hoort het mensen weleens zeggen: ‘Toen mijn dochter geboren werd, wist ik meteen hoe ze moest heten. Alle van te voren bedachte namen waren vergeten toen we haar zagen.’ Je naam zegt iets over jou en over degene die je de naam gegeven heeft. Dat is ook zo bij Christy. Haar levensovertuiging komt tot uiting in de namen van haar drie jongste dochters.

Het verhaal van Christy (45) begint op haar zeventiende als ze zwanger wordt en de problemen beginnen. ,,Ik ben beschermd opgevoed, in een christelijk gezin. Op mijn zeventiende kreeg ik verkering en het ging meteen ‘fout’: ik raakte zwanger. En ja, hoe ging dat in die tijd. Het was een schande voor de familie, waar maar één ‘oplossing’ voor was: we moesten trouwen. Mijn vriend was achttien, we waren nog kinderen. Het huwelijk was een grote vergissing. Ik voelde me erg eenzaam en maakte letterlijk pijnlijke dingen mee. Mijn vader kon het niet meer aanzien en waarschuwde dat hij mij weg zou halen als het weer gebeurde. Zo kwam het dat er al heel snel een einde kwam aan dit huwelijk en dat ik op mijn achttiende met mijn dochter bij deze man wegging.”

Ze brengen troost, vreugde en muziek in mijn leven’

Mislukt
Die gebeurtenis had een heel grote invloed op Christy. ,,Het was dan aan de ene kant natuurlijk een opluchting, maar aan de andere kant voelde ik me mislukt. Wie wilde mij nog met een kind? Ik had het idee dat ik het niet waard was om van te houden en was bang dat ik nooit gelukkig zou worden. Zou er ooit nog iemand van mij kunnen houden?” Toen een man verliefd op haar werd, werd ze haast automatisch ook verliefd op hem. Een ongelovige man met wie ze ging samenwonen, ook al wist ze diep in haar hart wel dat dat niet ‘hoorde’. ,,Ik had altijd een beeld in mijn hoofd van getrouwd zijn, van trouw zijn, dus ik wist wel dat het niet klopte.
Na een periode van samenwonen zijn we inderdaad getrouwd. Met hem kreeg ik twee zoons, maar het was haast alsof de duivel ermee speelde. Mijn tweede echtgenoot had veel meegemaakt in zijn jeugd en reageerde dat af op mij. Hij kon van het ene moment op het andere totaal buiten zinnen raken waardoor er vreselijke situaties ontstonden. Door alle spanning woog ik uiteindelijk nog maar 45 kilo en dat was het signaal voor de huisarts om mij naar een rusthuis voor vrouwen te verwijzen. Mijn man kwam in het hulpverleningscircuit terecht en toen werd duidelijk dat hij psychisch ziek was. De stemmen in zijn hoofd droegen hem op om mij dood te maken. Toen hij tijdens zijn behandeling een relatie kreeg met een andere vrouw was ook dit huwelijk voorbij. Later heeft hij mij wel vergeving gevraagd voor alles wat er gebeurd was, iets wat ik heel waardevol heb gevonden.”

Een leeg leven
Christy was nog geen dertig en had al een leven vol ellende achter de rug. Ze vond dat het tijd werd om van het leven te gaan genieten en stortte zich met een vriendin in het uitgaansleven. In de weekends dat de kinderen bij hun vader waren, ging ze mooi opgetut naar de disco om de hele nacht door te dansen. Als ze dan ’s morgens tegen een uur of zes thuiskwam, zat ze daar in de kamer, met een sigaret en een kop koffie. Het zou weer twee weken duren voordat ze weer kon gaan dansen. ,,Het voelde leeg. Ik wist niet waarom, maar het voelde zo leeg.” Op een dag zat ze op de fiets en zei ineens: ,,God, ik weet wel dat u bestaat, maar ik kan U niet vinden.” Christy vond de mensen in de kerk maar hypocriet. Ze zeiden wel dat ze van Jezus hielden, maar deden niet wat Hij zei. Daar kon ze niet tegen.
Het keerpunt kwam toen haar vriendin op het laatste nippertje een geplande stapavond afzegde. Christy was al helemaal aangekleed en opgetut toen het telefoontje kwam. Tegen haar gewoonte in besloot ze alleen naar de disco te gaan. Die avond danste ze met een Afrikaanse man aan wie ze zomaar vroeg: ,,Do you believe in God?” (Geloof jij in God) En hij zei: ,,Sure.” (Jazeker). Toen wist ze dat er iets in haar leven zou gaan veranderen. ,,Deze man gaat me bij Jezus brengen.”

Gedragen
Via haar Afrikaanse vriend kwam er aanbiddingsmuziek in huis en preken van christelijke voorgangers. Christy begon weer naar de kerk te gaan en sloot zich aan bij Victory Outreach, een evangelische gemeente in Utrecht die zich het lot van verslaafden en prostituees aantrekt. Tijdens de eerste bijeenkomst voelde ze in gebed ineens: ‘God is hier.’
In februari 1996 gaf ze radicaal haar leven aan Jezus. ,,Het drong heel sterk tot me door dat Zijn oog altijd op mij was geweest, dat Hij me altijd had gedragen en bewaard in bizarre omstandigheden. Nu wilde ik op Hém gaan lijken en niet alleen op zondag, maar elke dag van de week. Omdat Hij van mij houdt. Zo begon mijn reis met God.”
Via Victory Outreach leerde ze Franklin kennen met wie ze trouwde. Ze kregen drie dochters, die ze bijzondere namen gaven (zie kader). Christy: ,,In die namen komt mijn geloof tot uitdrukking. Wat ik mooi vind om te zien is dat mijn kinderen hun namen zijn. Ze brengen troost, vreugde en muziek in mijn leven. In de gebrokenheid van het leven moet ik mijn kinderen bij God brengen. Dat is mijn taak.”

Jesaja 51:3
For the LORD shall comfort Zion: he will comfort all her waste places and he will make her wilderness like Eden, and her desert like the garden of the LORD; joy and gladness shall be found therein, thanksgiving, and the voice of melody.

De HEER troost Sion, hij biedt troost aan haar ruïnes. Hij maakt haar woestenij aan Eden gelijk, haar wildernis wordt als de tuin van de HEER. Het zal een oord zijn van vreugde en gejuich, waar muziek en lofzang klinken.

Comfort Esther werd geboren op 5 januari 2000. Twaalf jaar eerder werd op die datum Christy’s tweede zoon geboren. Dat was een tijd die donker en erg verdrietig was omdat in die periode haar schoonmoeder zelfmoord pleegde. De geboorte van Comfort Esther bracht troost. ,,Ik wist dat 5 januari nooit meer hetzelfde zou zijn. God had niet alleen mijn leven omgedraaid maar ook deze dag, Hij had mij troost gegeven. Comfort betekent troost. Esther betekent ‘ster’.”
Bij het woord comfort (troost) denk je automatisch aan Gladis Joy Elisabeth, de naam van Christy’s derde dochter. ,,Waar zij binnenkomt, komt vreugde. Haar naam betekent aanbidster van God.”
Tijdens haar laatste zwangerschap las Christy in de Bijbel Jesaja 51:3 in de Engelse ‘King James’ vertaling (vergelijkbaar met de Nederlandse Statenvertaling). Daarin komen de woorden comfort en joy voor en de naam van haar derde dochter: Melody Ariëla. ,,Melody is hoe ze heet, ze zingt altijd en maakt zelf liedjes. Ariëla betekent: ‘sterke held van God’.

Christy is 45 jaar en heeft vier dochters, twee zoons, en twee kleinkinderen. Het is haar droom in haar woonplaats Wilnis een ruimte te krijgen van waaruit ze met de Stichting Lighthouse een huis van gebed en gesprek kan creëren voor mensen met financiële problemen. Ze wil ze helpen met schuldhulpverlening en hoopt op termijn ook een kledingbank te kunnen openen.

Jeanet van der Linden
Foto’s: Elisabeth Ismail
Fotobijschrift: Christy met van links naar rechts: Comfort-Ester, Melody en Joy